Teodor Meleșcanu, susținut de PSD, a fost ales președinte al Senatului. Tăriceanu: Contestăm la CCR

Data actualizării: Data publicării:
20190201141507_OGN_5427-01teodor melescanu Inquam Photos Octav Ganea
Teodor Meleșcanu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Vot în Senat pentru alegerea președintelui Camerei superioare a Parlamentului. Candidatura fostului ministru de Externe Teodor Meleșcanu, din partea PSD, a provocat scandal atât în acest partid, cât și în ALDE, fostul partener de guvernare al social-democraților. Cele mai multe voturi le-a obținut Meleșcanu, dar nu suficiente pentru a deveni șef al Senatului, așa că a fost organizat al doilea tur.

ACTUALIZARE. Șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, spune că va sesiza Curtea Constituțională pe tema votului, pentru că au fost doi candidați ai aceluiași grup parlamentar. Aceasta, în condițiile în care Meleșcanu face parte din grupul ALDE, dar a fost propus de PSD. În același timp, ALDE a avut propriul candidat.

„Acest vot nu va rămâne fără urmări”, a spus Tăriceanu de la tribuna Senatului.

ACTUALIZARE. Teodor Meleșcanu a fost ales președinte al Senatului. A obținut 73 de voturi. Contracandidata sa, Alina Gorghiu, a obținut 59 de voturi. Au fost de asemenea două voturi nule.

Teodor Meleșcanu devine astfel al doilea om în stat.

ACTUALIZARE. S-a încheiat al doilea tur. Sunt numărate acum voturile.


Meleșcanu a obținut 67 de voturi, la numai un vot distanță de șefia Senatului. Alina Gorghiu, propusă de PNL și susținută de partidele din opoziție, a primit 49 de voturi. Ion Popa, candidatul ALDE, a obținut 13 voturi. Au mai fost 4 abțineri și un vot nul.

Întrebat dacă se va afilia grupului PSD, Meleșcanu a spus: „Nu e vorba de nicio afiliere. Aduceți-vă clar aminte că domnul Tăriceanu a fost propus de către grupul PSD și ales președintele Seenatului în 2016 și vă rog să vă aduceți, de asemenea, aminte că atunci când și-a dat demisia domnul Antonescu, domnul Tăriceanu a fost propus de PSD, dânsul fiind la liberali și a ocupat postul de președinte al Senatului”, a spus Meleșcanu.

El a precizat că nu a mai vorbit în ultima vreme despre candidatura sa cu șeful ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, care a demisionat de la șefia Senatului după ieșirea partidului de la guvernare.

Pe de altă parte, Tăriceanu spune că decizia PSD de a-l susţine în continuare pe Teodor Meleşcanu la şefia Senatului este o lovitură sunt centură pe care Viorica Dăncilă şi social-democraţii vor să o aplice ALDE. El a încercat să blocheze candidatura lui Meleșcanu.

Un atac, o lovitură sub centură pe care doamna Dăncilă, împreună cu colegi ei vrea să o aplice ALDE. Decizia luată în ALDE a fost ca ALDE să aibă o propunere în persoana colegului nostru Iani Popa. Ne vom trezi în situaţia nefirească de a avea două propuneri pentru funcţia de preşedinte, amândouă din partea ALDE. Singura propunere valabilă e cea pe care o face grupul nostru”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

Președintele Senatului este ales cu jumătate plus 1 din voturile senatorilor prezenți. 

Editor web: Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri