Prefectul Capitalei cere în instanţă anularea restituirii Parcului Bordei, pentru care primăria trebuie să plătească 125 milioane euro

Data actualizării: Data publicării:
toni grebla la masa in sedinta de guvern
Foto: Gov.ro

Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a cerut tribunalului anularea dispoziţiilor prin care primarul general al Capitalei a restituit Parcul Bordei, pe motiv că terenul a fost expropriat prin decret regal, încă din 1935, în favoarea municipalităţii. Primarul Nicușor Dan a anunțat în urmă cu o săptămână că a încheiat un acord cu familia Costanda, deținătoarea terenului, prin care îi va achita despăgubiri de 125 de milioane de euro în rate lunare, timp de 50 de luni.

„Urmare exercitării controlului de legalitate, Prefectul Municipiului Bucureşti a sesizat Tribunalul Bucureşti, solicitând anularea a două dispoziţii prin care primarul general al Capitalei a reconstituit dreptul de proprietate unor persoane pe terenul din Parcul Bordei”, a anunţat Prefectura Capitalei vineri, într-un comunicat de presă.

Motivul principal pentru care a solicitat anularea dispozițiilor este acela că „terenul restituit a fost expropriat prin Decret Regal, încă din 1935, în favoarea Municipiului București, în scop de utilitate publică, pentru amenajarea râului Colentina și construirea salbei de lacuri pe acest curs de apă. Celelalte motive de nelegalitate ale celor două dispoziții ale Primarului General al Capitalei au fost dezvoltate în cuprinsul celor două acțiuni, care astăzi, 10.06.2022, au fost înregistrate la Tribunalul București, spre competentă soluționare”, se mai arată în comunicat.

Primarul general Nicuşor Dan a anunţat la începutul lunii iunie că a semnat un acord cu familia Constanda pentru a rezolva problema datoriei de circa 125 de milioane de euro pe care municipalitatea o are, prin eşalonarea ei pentru o perioadă de 50 de luni.

„În numele Primăriei Capitalei, am semnat un acord cu familia Constanda pentru a rezolva problema datoriei de circa 125 de milioane de euro pe care municipalitatea o are, conform deciziei judecătoreşti definitive din anii trecuţi. Acordul prevede eşalonarea sumei datorate pe o perioadă de 50 de luni, cu plăţi lunare până la stingerea întregii datorii. Foarte importantă este prevederea conform căreia conturile Primăriei Generale nu vor mai putea fi blocate sub nicio formă pe perioada derulării acordului”, a scris Nicușor Dan pe Facebook.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri