Primul caz de infectare cu subvarianta "Kraken" a fost depistat în România

Data publicării:
centre testare covid
Testare Covid-19. Foto: Inquam Photos / George Călin

Primul caz al mutației de COVID Omicron denumită Kraken a fost depistat în România. Boala a fost confirmată la un bebeluș, fiind o formă ușoară.

Noua variantă are numele oficial de XBB.1.5 și este rezultatul combinației dintre două fragmente de variante. Numită "Kraken", tulpina se răspândește mai repede decât oricare dintre variantele Omicron cunoscute până acum.

Cazuri au fost înregistrate în 29 de țări, dintre care 13 doar în Europa.

Noua mutație se răspândește rapid

Subvarianta COVID, denumită „Kraken” după legendarul monstru acvatic, ar fi apărut pentru prima oară în SUA în jurul lunilor noiembrie-decembrie 2022. Kraken se află în spatele unei creșteri puternice a numărului de cazuri în Statele Unite, unde se estimează că este responsabil pentru 41% dintre cazurile curente de Covid-19, conform datelor făcute publice de CDC (Centrul pentru Controlul Bolilor din SUA). După SUA, noua mutație a fost descoperită și în state din Europa, în Australia și în părți ale Asiei de Sud-Est.

Kraken a fost descoperit și în Regatul Unit. Sheena Cruickshank, cercetătoare la Institutul de Imunologie și Boli Inflamatorii Lydia Becker de la Universitatea din Manchester, spune că mutația „este responsabilă pentru în jur de 4% dintre cazurile active în acest moment în Regat, dar vedem că numărul crește destul de rapid”.

Citește și Cât de periculoasă este „Kraken”, mutația Covid produsă de combinația a două variante

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri