Rafila, despre cazul tinerei însărcinate din Botoșani: Este inacceptabil. Fac apel la toți medicii: Să lucrăm cu toții pentru pacient

Data actualizării: Data publicării:
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. Foto: Profimedia Images

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, miercuri seară, la Digi24, că ceea ce s-a întâmplat în Botoșani, unde o tânără de 25 de ani, care era însărcinată, a murit în maternitate, „este de neînțeles și inacceptabil”. El a făcut „apel la toții medicii să lucreze în interesul pacientului”.

Ministrul a explicat că spitalul din Botoșani nu era acreditat și că urmează să primească un nivel de clasificare.

Rafila spune că „ceea ce s-a întâmplat este inacceptabil”

Rafila a mai spus că este într-o poziție în care nu poate să aibă opinii tranșante legate de aplicarea sau neaplicarea corectă a actului medical, însă că nu poate să nu constate că ceea ce s-a întâmplat este inacceptabil.

Ministrul Sănătăţii cataloghează drept „corectă” decizia autorităţilor judeţene din Botoşani de a-l schimba din funcţie pe managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati”.

„Este o decizie corectă, din punctul meu de vedere, pentru că, chiar dacă managerul nu era medic, există responsabilitate pentru asigurarea asistenţei medicale şi pot să vă spun că sunt foarte multe spitale în România care sunt conduse de manageri medici sau oameni de cu totul alte profesiuni şi sunt bine conduse, asistenţa medicală este neîntreruptă şi este acordată la un standard bun de calitate”, a afirmat Alexandru Rafila.

El a spus că, în opinia sa, este „de neînţeles” faptul că medicii de la Botoşani nu au intervenit în cazul tinerei care tocmai pierduse sarcina.

„Până la urmă, nu are importanţă în subordinea cui este spitalul, important este să existe o implicare directă şi o cunoaştere a problematicii medicale a spitalului. Dacă nu eşti de specialitate poţi să lucrezi foarte bine cu directorul medical, însă acolo, la Botoşani, cred că au fost mai multe probleme, ştiu că au existat, în perioada nu foarte îndepărtată, proteste ale personalului medical legat de acordarea unor sporuri, cred că acum o lună sau două luni. Ulterior, am văzut şi o poziţie a unui medic care ocupa sau ocupă un post de şef de secţie, care menţionează că este normal ca medicii să doarmă în cursul gărzilor. Medicii pot să se odihnească, şi e normal să se odihnească în cursul gărzilor, atunci când nu au urgenţe medicale. Prezenţa unei femei gravide, cu sarcină oprită din evoluţie,şi s-a constatat acest lucru încă de la internare, şi neintervenţia sau măcar vizitarea acelei femei în intervalul de şapte ore, mie mi se pare de neînţeles”, a precizat ministrul.

De asemenea, întrebat dacă ceea ce s-a întâmplat la Maternitatea din Botoşani se poate repeta în alte spitale, ministrul a răspuns: „Aş fi nesincer cu dumneavoastră să vă spun că nu se poate întâmpla”, subliniind că este importantă conştiinţa profesională a fiecăruia dintre medici, dar şi măsurile administrative care „pot să rărească aceste fenomene”.

El a făcut „apel la toții medicii să lucreze în interesul pacientului”

El a făcut „apel la toții medicii să lucreze în interesul pacientului”.

Tânăra de 25 de ani care a decedat, vineri dimineaţă, în Maternitatea din Botoşani nu a beneficiat, timp de aproape şapte ore, de îngrijiri medicale, se arată într-un raport preliminar întocmit de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Botoşani, citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, pacienta Alexandra Ivanov a fost internată la ora 23.30 cu „sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare”.

Diagnosticul stabilit la internare a fost de „sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară”. Inspectorii sanitari au stabilit că „de la ora 00.45, când i s-a administrat ser fiziologic şi un medicament, până la 07.35 nu a mai fost efectuată nicio manevră de îngrijire” pentru tânăra respectivă.

Editor : B.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri