Video România impune carantina pentru cei care vin din 38 de zone. Nici oamenii, nici autoritățile nu știu prea bine cum se aplică măsura

Data publicării:
tanar turist aeroport - captura
Foto: captură TV

38 de țări sau regiuni se află în acest moment pe lista galbenă a României. Printre acestea, Republica Moldova și Insulele Baleare, din Spania. Persoanele care vin din aceste zone trebuie să stea în carantină la domiciliu 14 zile. Însă nici oamenii și nici autoritățile nu știu prea bine cum se aplică această măsură. Sunt și prea puțini polițiști care să-i verifice pe cei care ar trebui să stea în carantină. 

Românii care vin din Palma de Mallorca sunt obligaţi să stea 14 zile în carantină. Această regulă le-a dat peste cap planurile celor care au plecat în vacanţă în Insulele Baleare înainte că zona să fie inclusă pe lista galbenă.

- Ce aveți de gând să faceți în următoarele săptămâni?

- Să ne relaxăm, să mâncăm, să stăm în casă, nu avem altceva de făcut, spune, pe aeroportul Otopeni, o femeie care s-a întors din vacanță împreună cu fiica ei .

- Da, ne-am ales cu o carantină după o vacanță atât de superbă, dar se merită, completează fiica.

- A doua zi după ce am ajuns acolo s-au băgat restricțiile, povestește o turistă. Eram în concediu, trebuia să ne întoarcem la serviciu, din păcate, mai stăm un pic acasă. Ni s-a spus să contactăm medicul de familie și cam atât, să stăm acasă, să ne izolăm.

Alţii au primit cu totul alte indicaţii de la specialiştii DSP din aeroport.

 - Mă duc înapoi acasă, locuiesc în Norvegia, doar tranzitez România, spune în aeroport un tânăr care are mască, dar o poartă sub bărbie.

- Dacă e tranzit nu mai trebuie să stați în izolare?

- Mi-au spus că trebuie să stau în izolare și că tre' să trimit un mail la DSP, ceva de genul acesta. Habar n-am. Mi-au zis „Caută pe Google, este puțin aglomerație”.  Nicio organizare, dar mă aștept la așa ceva de la România, adaugă tânărul.

Cine este exceptat de la carantina de 14 zile

Există și excepții de la regula izolării impusă celor care vin din zonele galbene.  Românii care pleacă peste hotare în baza unui contract de muncă nu sunt obligați să stea în carantină când se întorc în țară. Dar trebuie să le demonstreze autorităților că ei călătoresc în interes de serviciu.

 „l) angajaţi ai operatorilor economici din România care efectuează lucrări, conform contractelor încheiate, în afara teritoriului României, la întoarcerea în ţară, dacă dovedesc raporturile contractuale cu beneficiarul din afară teritoriului naţional” - este prevederea în acest sens cuprinsă în Hotărârea CNSU nr. 36 din 21.07.2020.

Am încercat să verificăm dacă această regulă se aplică și am avut o discuție cu reprezentanți ai DSP Vaslui:

- Dacă un cetăţean vine din Republica Moldova cu un contract de muncă din România, el mai trebuie să stea în izolare 14 zile?

- Nu, dacă este cetăţean român şi are contract de muncă, nu.

„Datorită prezentării contractului de muncă și a unei delegații din partea firmei, nu sunt pusă în izolare, nici în Moldova, nici în România”, a confirmat pentru Digi24 Svetlana Matcievici, brand manager în România și Moldova. „Dar din discuțiile cu alți prieteni, depinde foarte mult de cine e la vamă în acea zi în care treci vama, pentru că au fost cazuri când au prezentat acte și oricum au fost puși în izolare”, a adăugat Svetlana Matvievici.

Mariana Păduraru a sunat la DSP Bucureşti ca să afle dacă poate merge la Chişinău într-o delegaţie.

„Cei de la DSP au spus că chiar dacă merg în interes de serviciu, oricum la întoarcere, în România, va trebui să respect cele 14 zile de autoizolare”, susține tânăra.

Cum ar trebui verificate persoanele aflate în carantină

Cei care vin din zonele galbene trebuie să completeze la frontieră un formular. Direcţia de Sănătate Publică emite apoi decizia de carantină. Conform procedurii, echipe mixte formate din polițiști și jandarmi se deplasează zilnic la adresele primite de la Direcțiile de Sănătate Publică. Odată ajunși la fața locului, ei apelează persoanele venite din zonele galbene, le cer să se prezinte la geam și să spună ce temperatura au.

Aici apare însă o altă problemă. Conform reprezentanţilor Sindicatului Naţional al Poliţiei, nu sunt suficienți polițiști ca să-i verifice pe cei toți cei care sosesc în țară din zonele cu risc.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri