Cel mai mare număr de persoane vaccinate într-o zi în România până acum

Data publicării:
cadru medical vaccinat
Foto: Facebook ROvaccinare

În România au fost vaccinate până acum împotriva COVID-19 puțin peste 41.600 de persoane, dintre care 16.100 au primit serul numai în cursul ultimelor 24 de ore. Este un „record” înregistrat de când a început campania, la 27 decembrie, dar este totuși încă departe de ținta asumată de autorități: o medie de 20.000 de vaccinări pe zi.

Comitetul Naţional pentru Coordonarea Vaccinării Anti-COVID informează că, în ultimele 24 de ore, au fost imunizate împotriva coronavirusului, cu vaccinul Pfizer BioNTech, 16.101 persoane, potrivit datelor puse la dispoziţie de Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin aplicaţia Registrul Electronic Naţional al Vaccinărilor. Potrivit unui comunicat transmis marţi, 5 ianuarie, până în prezent, au fost vaccinate împotriva COVID-19 un număr de 41.609 de persoane.

Programul centrelor de vaccinare se încheie la ora 20:00, motiv pentru care numărul vaccinărilor realizate în intervalul orar 17:00 - 20:00 va fi reflectat în raportarea din ziua următoare.

Nicio reacție alergică gravă

La cei vaccinaţi în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 89 de reacţii comune şi minore, dintre care 56 reacţii de tip local şi 33 reacţii generale. Alte cinci reacţii sunt „în curs de investigare”.

Începând din 27 decembrie 2020, la nivelul centrelor de vaccinare, s-au înregistrat 136 de reacţii comune şi minore: 64 locale - cu durere la locul injectării; 72 reacţii generale - febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, anxietate, alergii de tip urticarie; cinci - în curs de investigare.

România se află în prezent în etapa 1 a vaccinării, dedicată cadrelor medicale, în care teoretic sunt vizate 300.000 de persoane. Este vorba despre lucrători atât din domeniul medical, cât și din cel social.

Situația de la Găești. Ce se întâmplă dacă rămân doze de vaccin?

Au apărut însă și situații controversate. La Găești, directorul centrului de vaccinare a decis să primească pe oricine dorește să se imunizeze, pentru a nu irosi doze de vaccin, chiar dacă etapa actuală a campaniei prevede doar vaccinarea angajaților din sistemul medical.

Faptul că au fost vaccinate astăzi persoane care nu aparțin etapei 1 nu este o tragedie, până la urmă important este că au fost vaccinate. Faptul că nu s-au respectat procedurile 0 și anume beneficiarii vaccinurilor să fie cei din etapa 1, așa cum prevedede strategia - (...)  acest lucru este un alt aspect care va fi verificat. Din acest punct de vedere, vorbim local de un management defectuos”, a comentat marți într-o conferință de presă medicul militar Valeriu Gheorghiță, coodonatorul campaniei naționale de vaccinare.

Din cele peste 64.000 de doze distribuite până acum, 87 de doze au fost rispite, însă este „un risc asumat”, a spus Valeriu Gheorghiță. 

El a explicat cum ar trebui să se desfășoare vaccinarea, în condițiile în care dintr-un flacon de vaccin se fac 5 doze, iar odată scos de la temperatura de -80 de grade, vaccinul poate fi păstrat 5 zile în frigider normal și 6 ore, după ce a fost scos din frigider. „În momentul în care, pe perioada zilei, constantăm că avem mai multe doze decât numărul destinat pentru programările din acea zi, putem să chemăm din persoanele programate în zilele următoare. Dacă am apucat să administrăm o singură doza dintr-un flacon și vedem că nu mai avem pe nimeni, ținem cont de faptul că cele 4 doze pot fi folosite în următoarele 6 ore și atunci mai chemăm din persoanele programate a doua zi”, a arătat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Când începe vaccinarea populației generale

În România sunt aduse până în prezent în jur de 150.000 de doze de vaccin, dar până la sfârșitul lunii ianuarie sunt așteptate să vină și restul de până la 750.000 de doze. Sunt mai mult decât suficiente pentru a acoperi prima etapă, în care ar fi de așteptat vaccinarea a 300.000 de persoane, a explicat la Digi24 coordonatorul campaniei, Valeriu Gheorghiță.

Capacitatea de vaccinare pentru etapa a 2-a, în momentul în vor fi activate toate cele peste 900 de centre de vaccinare, va fi de peste 140.000 de persoane zilnic, însă trebuie dozat ritmul vaccinării în funcție de disponibilitatea vaccinului.

Etapa a treia a campaniei de vaccinare, care cuprinde populația generală care nu lucrează în sistemul medical sau în domenii esențiale și nu este în categorii de risc, este estimată să înceapă în luna aprilie, a declarat marți medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. Aceasta, în condițiile în care înainte trebuie să se încheie cea de-a doua etapă, care include aproximativ 5,5 milioane de oameni.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri