Cum decurge o ședință de radioterapie stereotaxică?

Data actualizării: Data publicării:
Radioterapie stereotaxica Articol sustinut de SANADOR

Radioterapia stereotaxică (stereotaxia) este o tehnică de radioterapie avansată prin care se administrează doze foarte mari de radiație ionizantă într-un număr restrâns de ședințe, cu avantaje clare pentru pacient: este nedureroasă și neinvazivă, are o precizie foarte mare, protejează țesuturile sănătoase și nu necesită internare.

Este indicată pacienților doar în urma unui consult realizat de un medic specialist radioterapie. Acesta va analiza cazul pacientului, va realiza examinări clinice și imagistice specifice și va evalua beneficiile și riscurile implicate de tratamentul stereotaxic.

Tratamentul este complex și necesită o echipă specializată, cu experiență în proceduri de stereotaxie. Echipa este formată din medic radioterapeut, fizician medical, asistent de radioterapie și asistent de toxicitate.

Ca orice altă formă de radioterapie, stereotaxia are ca primă etapă efectuarea unei simulări CT (care frecvent necesită utilizarea substanței de contrast) sau scanare 4D-CT (în situația tumorilor toracice și abdominale) pentru o localizare precisă a formațiunii tumorale și pentru evaluarea poziției acesteia în timpul fazelor respiratorii, dar și în corelație cu celelalte organe din jur.

Spre deosebire de radioterapia tradițională, în cazul stereotaxiei este indispensabilă imobilizarea precisă și reproductibilă a pacientului, prin folosirea de metode speciale de contenție: măști termoplastice, saltele vidate, asociate frecvent cu accesorii (de exemplu, compresor abdominal) care limitează mișcările corpului în timpul respirației.

Ședința de stereotaxie se efectuează în regim ambulatoriu, are o durată de aproximativ 15–20 de minute, nu este dureroasă, nu necesită anestezie, iar după terminarea acesteia pacientul revine la activitățile sale cotidiene.

Numărul ședințelor unui tratament de stereotaxie este stabilit de medicul radioterapeut în funcție de localizare, volumul tumoral, organele vecine formațiunii tumorale și statusul de performanță al pacientului.

Citește mai mult despre radioterapia stereotaxică într-un material realizat de Dr. Cristina Iftode, medic primar Radioterapie, coordonator pentru stereotaxie la Centrul Oncologic Sanador.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri