Cum răspunde Ludovic Orban acuzațiilor că se fac prea puține teste: „Asta este o bazaconie!”

Data actualizării: Data publicării:
Un bărbat este testat la coronavirus cu un exudat nazal.
Prelevare de probe pentru testare Real Time-PCR Foto: GettyImages

O eventuală testare a populației pentru COVID dincolo de ceea ce este acum în definiția de caz este o decizie pe care trebuie să o ia specialiștii epidemiologi, cei care sunt îndrituiți să ia această decizie, cei de la Institutul Național de Sănătate Publică, spune premierul Ludovic Orban. Întrebat de ce în condițiile în care avem o capacitate de testare de peste 50.000 de teste pe zi se fac numai în jur de 37.000 de teste pe zi, premierul a spus că acestea sunt regulile, iar sistemele de sănătate, centrele de sănătate, direcțiile de sănătate publică respectă aceste reguli.

La observația că cei care îl critică spun că nu se testează la capacitatea maximă pentru a nu umple spitalele, pentru că nu există capacitatea de a gestiona atâția bolnavi, Ludovic Orban a replicat: „Și ce fac, stau bolnavii acasă? Dacă un om are simptome, deja sunt cunoscute de toată lumea, sună imediat la 112. Toate apelurile la 112 sunt înregistrate, sunt monitorizate, ele au un sistem de dispeceri, sunt înregistrate, sunt trimise către DSP-uri și serviciile de ambulanță, sunt urmărite toate apelurile, modalitatea în care se reacționează la apelurile respective... Asta este o bazaconie!”, a comentat Ludovic Orban, joi seara, la Digi24. „Testăm cât este necesar să testăm în conformitate cu regulile care sunt aplicate astăzi”, a adăugat prim-ministrul.

El a arătat că niciodată nu a existat o cerere de testare contracost mai mare de 12.000-13.000 pe zi, iar testările pentru definiția de caz se fac în niște parametri care sunt stabiliți.

Dezavantajele unui test rapid antigen

Pe de altă parte, Guvernul vrea să achiziționeze pentru stocul strategic 3 milioane de teste rapide COVID antigen, însă premierul a subliniat care sunt limitele unui astfel de test.

„Am stabilit și avem un act normativ în dezbatere și va fi adoptat, o ordonanță de urgență, pentru refacerea unor stocuri strategice. Acolo am decis să achiziționăm 3 milioane de teste antigen, care se pot găsi acum și în farmacii, dar ele nu pot stabili diagnosticul - în caz că ești pozitiv trebuie să dublezi testul cu un test Real Time-PCR. Sigur că te ajută în anumite situații, în triaj, într-o unitate de primiri urgențe, într-un cămin de bătrâni, să-ți faci o imagine, sau pot ajuta pentru testarea gratuită a cadrelor medicale care lucrează în spitalele COVID sau în anumite zone. Pe de altă parte, relevanța acestui test este doar pentru simptomatici. Poți să faci 20 de milioane de teste dintr-acestea, din care îți ies, să spunem 100.000 de pozitivi, dar n-ai nicio garanție că peste opt ore, dintre cei care ți-au ieșit negativi nu se pozitivează”, a explicat Ludovic Orban.

El a dat asigurări că în continuare se fac eforturi pentru sporirea capacității de testare, iar dacă se va considera necesară includerea altor categorii de persoane în cadrul testării din definiția de caz, nu va exista nicio șovăială de o face.

„Când aud afirmații de-astea în spațiul public, mă iau cu mâinile de cap!”

Ludovic Orban a reamintit că în pandemie s-a pornit de la o capacitate de testare de 400 - 500 de teste și, în plus, nu se poate pune în funcțiune o capacitate de testare peste noapte. „Iarăși, când aud afirmații de-astea în spațiul public pur și simplu mă iau cu mâinile de cap. Trebuie să ai o incintă care îți asigură biosecuritate, trebuie să ai personal pregătit, trebuie să ai un întreg mecanism pentru a pune în funcțiune astfel de centre”, a spus Ludovic Orban.

Pe de altă parte, întrebat de ce unele județe fac doar opt-nouă teste pe zi, rămânând astfel cu o capacitate nefolosită de testare, premierul a răspuns: „Nu este obligatoriu ca un test să fie făcut în judeţul respectiv. Călăraşiul, că vorbim de Călăraşi: Direcţia de Sănătate Publică trimite probele prelevate la cinci sau şase centre din Bucureşti. Nu este adevărat că nu se fac teste, pentru că acolo avem evidenţa cu solicitările de testare, conform definiţiei de caz, care fie vin pe 112, fie vin pe call-centerul de la DSP. Nu se testează că nu vrea Spitalul Judeţean, zice că n-are specialişti care să poată să asigure funcţionalitatea. DSP-ul local nu-i lasă pe solicitanţii de diagnosticare fără diagnostic, ei au făcut contract cu centre din Bucureşti”, a explicat Orban. 

El a spus că anumite judeţe raportează foarte puţine cazuri fiindcă se referă strict la testele care au fost lucrate efectiv în judeţele respective. Dar cetățeni din județul respectiv, care apelează să fie testați, sunt testați la alte centre. Pe de altă parte, DSP-ul dintr-un astfel de judeţ nu poate să nu cunoască situaţia persoanelor confirmate pozitiv, în urma unor teste efectuate în afara judeţului, deoarece este instituţia care trimite testele la centrele respective, a arătat Ludovic Orban.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri