De ce nu a putut beneficia Călin Farcaș de un transplant de plămâni prin Eurotransplant

Data actualizării: Data publicării:
calin farcas

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu a explicat care este diferența între „a fi membru al” Eurotransplant și „a avea acord cu” această instituție. Declarația vine în contextul în care Călin Farcaș, un tânăr de 29 de ani, a murit pentru că nu a putut să beneficieze de un transplant de plămâni pentru că România nu este membru al Eurotransplant.

Vlad Voiculescu a explicat cum „statul român l-a condamnat pe Călin Farcaș”.

„Dacă s-ar fi născut în altă țară ar fi fost bine. Avea nevoie de un transplant, care nu putea fi făcut la noi. A primit refuz de la spitalul Sfânta Maria, de la centrul de transplant în care am investit peste 5 milioane de euro. Ministerul Sănătății, în vremea lui Bănicioiu, a investit alte 5 milioane de euro. Centrul a reușit să facă până cum acum doar 2 transplanturi. Nu poate trata cazurile complexe. Trebuie să avem o relație cu un centru mare cu experiență”, a declarat fostul ministru al Sănătății.

„Transplantul pulmonar la Viena a început acum 29 ani. Pentru pacienții cu cazuri complexe trebuie să fie posibilitate, dacă te naști în România ești condamnat la moarte”, a precizat Vlad Voiculescu.

Fostul ministru al Sănătății a făcut o analogie pentru a clarifica care este relația României cu Eurotransplant.

„Înțeleg că un fost și un actual ministru au spus că există un acord cu Eurotransplant. Da, există un acord. De mulți ani încoace. Acordul acela este însă unul care rezolvă probleme punctuale, atunci când există bunăvoință de ambele părți.

Ca să explic plastic, voi asemăna Eurotransplant cu UE.

A avea “acord cu” echivalează cu posibilitatea pe care o aveam în anii ‘90 de a obține viză pentru a călători într-o țară din Europa, dacă acea țară avea#bunăvoința să îți acorde viza.
A fi “membru al” Uniunii Europene echivalează cu a avea #dreptul de a călători liber în orice țară din Europa.

PROBLEMA este că în transplant suntem unde era România în anii ‘90, și pentru că unor domni din transplant nu prea le plac regulile, ne țin pe toți în afara UE, la mila/bunăvoința altora.
Tot în aceeași analogie, Călin nu a primit viză. Iar viza aia ar fi putut însemna viața”, a explicat Vlad Voiculescu.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Călin Farcaş, unul dintre cei pe care România ar fi putut să-i salveze, a murit, luni seara, la 29 de ani.

Tânărul a aşteptat doi ani un transplant de plămân care nu a putut avea loc deoarece ţara noastră nu şi-a mai prelungit înţelegerea cu Eurotransplant, instituția prin care se făceau operaţii la Viena.

Pentru Călin nu a fost disponibilă nici varianta unei operaţii plătite, deşi strânsese bani, din cauza protocolului medical.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri