Dorel Săndesc: În ATI mai primim doar cazuri extrem de grave. Personalul îngrijește pacienți cu șanse tot mai mici

Data actualizării: Data publicării:
Coronavirus covid-19 doctor spital terapie intensiva
Doctori tratând un pacient. Foto: Guliver/ Gettyimages

Dorel Săndesc, vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, a explicat la Digi24 cât de gravă a ajuns situația din secțiile ATI în contextul valului trei al pandemiei. El a spus că din cauza numărului foarte mare de pacienți în stare critică, în ATI mai sunt primite doar cazurile extrem de severe.

 

"Numărul foarte mare de cazuri severe face că în ATI să nu mai primim decât cazuri extrem, extrem de grave. Acesta este un motiv pentru care gravitatea cazurilor din ATI există la un așa nivel

Cele care au severitate medie sunt îngrijite în zone de terapie acută, în care au nevoie de măsuri de susținere destul de importante, pentru care personalul ATI colaborează cu colegii de pe secție", a spus Săndesc.

Citește și:

Cifrele pandemiei, în creștere în România. Mai multe cazuri, mai mulți morți, mai mulți pacienți la ATI în ultima săptămână

El a vorbit despre efectul negativ pe care îl au părerile generatoare de scandal promovate de persoane precum Flavia Grosan atât asupra populației, cât și asupra medicilor. În acest context, Dorel Săndesc a făcut apel la responsabilitate.

"Mulți dintre pacienții cu rețineri au poate au nivel de înțelegere mai limitat al subiectului și sunt bombardați cu tot felul de informații, de scandaluri. Această ambianță ne afectează și pe noi. Personalul suferă, pentru că trebuie să îngrijească pacienți tot mai gravi, cu șanse tot mai mici. E o presiune extraordinară.

Suferă de oboseală cronică, de insomnii, din cauza acestor condiții în care lucrăm, la care se adaugă aruncarea generalizată a unei culpe asupra întregii profesii. Nu e ușor să fii făcut criminal după un an în care ai muncit și te-ai sacrificat atât de mult.

E nevoie de un grad de responsabilitate. Efectele pe care le creează aceste scandaluri sunt multiple", a conchis Săndesc.

Citește și:

Medic: Situația generată de Flavia Grosan e picătura care a umplut paharul. Trebuie să convingem pacienții să ne lase să-i salvăm

Editor : Georgiana Marina

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri