Fenomen grav, tratat cu superficialitate în România. Tot mai multe persoane sunt afectate

Data actualizării: Data publicării:
oameni pe strada - generic - gettyImages crop - 20 iulie 2015
FOTO: Getty Images

Depresia postnatală, un fenomen grav care afectează aproape 20% dintre femei, este tratat cu superficialitate în România. Cele mai multe mămici se concentrează pe creşterea bebeluşului şi uită să aibă grijă de ele. Medicii atrag atenţia că nu e de glumă. Dacă vă simţiţi triste fără motiv, neliniştite şi aveţi insomnii, trebuie să vă adresaţi unui specialist.

Elena s-a luptat cu depresia postnatală după ce a adus-o pe lume pe fiica ei: „Este o stare de neputinţă, aşa aş putea să o exprim mai clar. După naştere a început şi a durat cam 3 săptămâni nu am făcut nimic, pur şi simplu a trecut de la sine.”

Deşi avem acces la numeroase informaţii, medicii recunosc că depresia postnatală este încă un subiect tabu pentru românce.

Ciprian Pop - medic obstetrică-ginecologie: „Modificările endocrine specifice sarcinii presupun şi nişte modificări psihice. Ori despre lucrurile acestea nu prea se vorbeşte şi atunci femeia este luată pe nepregătite şi nici nu ştie nici cu ce se confruntă şi nici cum să facă faţă unei astfel de probleme”.

După naştere, pot să apară simptome precum anxietatea, oboseala cronică şi insomniile, specialiştii spun că următoarea oprire trebuie să fie în cabinetul unui medic psihoterapeut.

Mădălina Ciuhodaru – obstetrician: „Vedeţi, ca în orice boală cu afectare şi psihică e greu de precizat timpul, depinde de gravitatea acesteia şi depinde foarte mult de sprijinul profesional adecvat şi din familie pe care îl primeşte mămica respectivă”.

Mihaela Săhlean - psiholog şi psihoterapeut: „Lipsa energiei, lipsa încrederii, lipsa încrederii în capacitatea că poţi sa fi o mamă bună sunt, psihic vorbind, ruinătoare pentru o femeie Este un motiv în plus pentru care trebuie să facă psihoterapie, iar uneori are nevoie de un tratament medicamentos”.

Pe lângă noul rol de mămică, sunt şi alţi factori care favorizează instalarea depresiei.

Mădălina Ciuhodaru – obstetrician: „Cum ar fi: vârstă mică a mamei sau vârstă înaintată a mamei, lipsa sprijinului moral, lipsa sprijinului material, diferite complicaţii medicale pe timpul sarcinii”.

Medicii spun că într-o situaţie de acest fel nu numai mama are de suferit, ci şi copilul. Aşa că o mamă sănătoasă înseamnă un copil fericit.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri