Imagistică funcțională avansată pentru diagnosticul oncologic

Data actualizării: Data publicării:
PET-CT Articol sustinut de SANADOR

Progresul accelerat al tehnologiei medicale a dus la îmbunătățirea continuă a tehnicilor de imagistică medicală, prin dezvoltarea unor metode hibride, de medicină nucleară și imagistică medicală, care furnizează informații funcționale și structurale valoroase.

Imagistica nucleară funcțională este esențială pentru diagnosticul precoce al tumorilor, pentru stadializarea corectă a acestora, dar și pentru stabilirea tipurilor și duratei optime de tratament. Dat fiind că țesuturile neoplazice sunt mult mai active funcțional decât țesuturile normale ale organismului, prin metabolismul crescut și rata mare de diviziune a celulelor neoplazice, tehnicile avansate de imagistică nucleară funcțională furnizează medicului oncolog informațiile necesare pentru tratamentul specific, urmărirea post-terapeutică și a răspunsului la terapie pe termen lung, dar și privind prezența sau nu a metastazelor, pentru cele mai multe tipuri de cancer. Principalele metode hibride de medicină nucleară și imagistică medicală sunt PET-CT și SPECT-CT.

PET-CT este o investigație de înaltă performanță care utilizează imagini de fuziune între tomografia cu emisie de pozitroni (PET) și tomografia computerizată (CT). PET-CT furnizează informații despre metabolismul țesuturilor (prin PET), în contextul structurilor anatomice relevate de CT. PET-CT folosește un radiotrasor care se injectează intravenos și funcționează ca analog al glucozei. Dat fiind metabolismul lor ridicat, cele mai multe celule tumorale consumă mai multă glucoză în comparație cu celulele sănătoase. Astfel, regiunile în care există acumulare crescută de radiotrasor, evidențiate imagistic, corespund zonelor cu metabolism glucidic crescut, investigația detectând astfel cu înaltă precizie locul celulelor tumorale.

SPECT-CT este o metodă de investigație non-invazivă, nedureroasă, în care imaginea scintigrafică tridimensională (SPECT), care pune în evidență modificări metabolice celulare la nivelul diferitelor organe și sisteme, fuzionează cu imaginea structurală obținută prin tomografie computerizată (CT), rezultând o localizare precisă a modificărilor metabolice. Această tehnică utilizează substanțe radiofarmaceutice specifice metabolismului fiecărui organ investigat, în asociere cu radioizotopi clasici utilizați în medicina nucleară. Radiofarmaceuticele și radioizotopii utilizați asigură o rezoluție crescută, cu specificitate înaltă, ce conferă o calitate deosebită a investigației. Iradierea pacientului este minimă, întrucât cantitatea de radioelement injectată este adaptată pacientului și timpul de înjumătățire este relativ scurt.

Ambele tipuri de investigații hibride avansate de medicină nucleară și imagistică medicală sunt disponibile la Centrul Oncologic SANADOR. Departamentul de Medicină Nucleară din Centrul Oncologic SANADOR este dotat cu echipamente de ultimă generație, ultraperformante: PET-CT Siemens Biograph Horizon 3R și SPECT-CT Siemens Symbia Intevo Bold.

Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru specializat în diagnosticarea și tratarea cancerului din sistemul medical privat românesc din punctul de vedere al complexității serviciilor medicale, asigură pacienților cu neoplazii o gamă complexă și completă de servicii pentru diagnosticul și tratamentul cancerului, dar și de urmărire post-terapeutică. Întreg procesul diagnostic și terapeutic se realizează sub îndrumarea unei echipe medicale extrem de competente, cu numeroase stagii de pregătire în țară și în centre internaționale de prestigiu, cu experiență vastă și rezultate remarcabile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri