La Spitalul „Victor Babeş” din Timișoara a fost amplasată o morgă mobilă

Data publicării:
interior cu morga mobila
Foto: Spitalul Victor Babeș Timișoara

O morgă mobilă cu capacitatea de 52 de locuri, destinată decedaţilor COVID de la Spitalul „Victor Babeş” din Timişoara, este amplasată, duminică, în curtea unităţii medicale şi va deveni funcţională de luni.

Directorul medical al spitalului, dr. Diana Manolescu, a declarat că s-a apelat la această soluţie întrucât morga proprie a instituţiei are doar cinci locuri, iar autospeciala frigorifică va putea fi folosită, la nevoie, şi pentru decedaţii COVID ai altor spitale.

„Morga mobilă la care am apelat în urmă cu o lună a fost o situaţie de conjunctură, aceea va rămâne mai departe pe stadionul CFR din Timişoara. Cea pe care am primit-o noi acum, în urma solicitării la DSU, va fi instalată în curtea spitalului nostru”, a precizat dr. Diana Manolescu, potrivit Agerpres.

Începând de luni, pacienţii decedaţi în Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" Timişoara, în urma infecţiei cu SARS-CoV-2, vor fi depuşi în această autospecială pentru păstrare temporară şi transport în regim frigorific. Accesul în zona în care a fost amplasată morga mobilă a fost restricţionat.

„Morga spitalului nostru este de capacitate mică (cinci locuri, n.r.). Potrivit normelor în vigoare, a trebuit să organizăm fluxuri separate pentru pacienţii non-COVID decedaţi şi pentru cei care au murit din cauza infecţiei cu SARS-CoV-2. Practic, din cauza reorganizării mai avem doar patru locuri. Luna trecută, din cauza numărul ridicat de pacienţi COVID-19 decedaţi, am fost nevoiţi să apelăm la o soluţie temporară. Acum, am reuşit să transferăm la Timişoara unitatea mobilă ce aparţine DSU. Camionul frigo este destinat exclusiv depozitării în condiţii civilizate a pacienţilor care au pierdut lupta cu noul coronavirus, până când vor fi încredinţaţi familiilor, conform procedurilor”, mai arată Diana Manolescu.

Autospeciala poate adăposti, în total, 52 de persoane decedate, dintre care 10 supraponderale. Instalaţia de climatizare de la bord permite obţinerea unei temperaturi de până la -40 de grade Celsius.

„Pentru a veni în sprijinul personalului medical care se află în prima linie în lupta cu noul coronavirus şi pentru a asigura condiţiile necesare de lucru, Centrul Judeţean pentru Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Timiş, la cererea Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Victor Babeş din Timişoara, a solicitat Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă dislocarea unei autospeciale pentru păstrare temporară şi transport în regim frigorific (morgă mobilă) care va deservi spitalul din Timişoara. Autospeciala va fi operaţionalizată în cel mai scurt timp de către personalul spitalului, cu sprijin tehnic de specialitate şi personal din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Banat al judeţului Timiş”, menţionează şeful ISU Banat, col. ing. Lucian Vasile Mihoc.

Duminică va fi stabilită o procedură clară prin care să se realizeze identificarea pacienţilor decedaţi de către aparţinători, în condiţii civilizate şi de respect faţă de memoria celor care s-au stins. Accesul în zona în care este amplasată autospeciala pentru păstrare temporară în regim frigorific este permis doar rudelor pacienţilor decedaţi şi firmelor de pompe funebre.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : G.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri