Premierul vrea vaccinare obligatorie

Data actualizării: Data publicării:
mihai tudose
Foto: Inquam Photos

Şeful Guvernului pledează pentru obligativitatea, prin lege, a vaccinării copiilor, Mihai Tudose precizând, într-un interviu acordat Radio România Actualităţi, că va fi necesar ca România să îşi producă singură vaccinurile de care are nevoie, prin intermediul Institutului Cantacuzino. 

Credeţi că situaţia actuală din România ar impune introducerea vaccinării obligatorii?, a fost întrebat premierul Mihai Tudose, vineri dimineaţa, de Radio România Actualităţi.
"Eu cred că da. Sunt şi vaccinuri care se adresează unor boli care sunt transmisibile. Deci, acel părinte nu-şi pune în pericol doar copilul lui, ci întreaga comunitate. Pe tot ceea ce înseamnă civilizaţie europeană nord-atlantică sau centru, trebuie să fie peste 95% din copii vaccinaţi. Iertaţi-mă, când noi stăm în jur de 50%, suntem departe de lumea civilizată", a răspuns şeful Guvernului.

Nu este prima oară când Mihai Tudose ia o poziţie publică tranşantă faţă de refuzul unor părinţi de a-şi vaccina copiii. Detalii AICI

Tudose recunoaşte că în ceea ce priveşte vaccinarea la nivel naţional, "problema este complexă".

În acest context, a adăugat premierul în interviul acordat RRA, legea va trebui să se concentreze din start pe asigurarea stocurilor. "Pe de o parte, la un capăt al problemei se află sincopele în aprovizionarea cu vaccinuri. Apoi, am constatat că şi atunci când sunt, nu au ajuns toate în timp util în toată ţara. Apoi, după ce au ajuns în toată ţara, atunci când au ajuns, nu toată lumea din sistemul de sănătate publică s-a preocupat suficient de bine să fie şi copiii vaccinaţi şi în ultimă speţă, au fost acei părinţi iresponsabili - şi îmi asum cuvântul - care, invocând diverse pretexte sau diverse convingeri, au considerat copiii lor nu trebuie vaccinaţi. Deci o lege a vaccinării poate începe cu a asigura stocurile necesare, cum v-am spus, şi mi-am asumat şi ca proiect al guvernului, dar şi ca proiect personal, revigorarea şi reinventarea, dacă vreţi, a Institutului Cantacuzino, să producem şi noi vaccinurile noastre", a declarat prim-ministrul Mihai Tudose, la Radio România Actualităţi.

Interviu integral AICI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri