Probe trimise pe pile și relații politice, pentru a fi testate pentru noul coronavirus, la „Matei Balș”

Data publicării:
laborator coronavirus analize
Foto: Viktar Savanevch / Alamy / Profimedia

Șefa Direcției de Sănătate Publică din județul Gorj, Carmen Ivanov, a fost demisă vineri de ministrul sănătății. Victor Costache a luat decizia după ce a primit informația că aceasta nu a raportat corect situația locurilor de carantină. O altă suspiciune e că din Gorj au ajuns la Institutul Matei Balș solicitări de testare pentru COVID-19 pe alte criterii decât cele medicale. Mai pe șleau spus, după pile și relații politice, doar pentru liniștirea acestor persoane privilegiate, chiar dacă ele nu au avut contacte directe cu o persoană infectată.

Potrivit informațiilor Digi24, oameni cu influență din Gorj au făcut presiuni către DSP să meargă și să preleveze probe de la apropiați ai lor care pur și simplu doar au trecut, de exemplu, pe strada pe care a mers italianul infectat cu coronavirus. Personalul de la DSP, în loc să se concentreze pe contacții direcți ai persoanei infectate, așa cum ar trebui să se întâmple în această anchetă epidemiologică, ar fi trimis la Institutul Matei Balș foarte multe probe care nu au legătură cu acești contacți direcți, care, în plus, ar trebui izolați.

Din Gorj au fost trimise peste 120 de teste, despre care directorul DSP a declarat că ar fi de la persoane aflate „în carantină”. De fapt, ele nu erau în carantină, pentru că în Gorj nici măcar nu există spații de carantinare și acesta este un alt motiv pentru care a fost demisă șefa DSP Gorj, care a dat informații eronate în această anchetă. Inclusiv contacții direcți ai italianului s-au aflat în izolare la domiciliu, și nu în carantină, cum ar fi trebuit.

 Alexandru Rafila, şeful Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, a confirmat la Digi24 că la Institut se primesc foarte multe solicitări de teste, ceea ce îngreunează activitatea, și le cere autorităților sanitare locale să dea dovadă de responsabilitate.

„Da, au venit foarte, foarte multe teste, în total peste 250 de teste, la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”. Problema este că sunt momente când sosesc extrem de multe teste și este de datoria autorităților de sănătate publică locală să selecteze exact acele persoane pentru care se recomandă testarea, deci cei care au venit în contact direct cu un pacient confirmat ca fi având această infecție, pentru că altfel, dacă vom trimite teste de la persoane care pur și simplu au trecut pe strada pe care a trecut cineva infectat cu două zile înainte, atunci capacitatea de diagnostic să știți că este limitată, în orice țară din lume, și este foarte greu să faci deosebirea între cazurile care într-adevăr trebuie diagonosticate și cei care nu au nevoie de acest tip de diagnostic”, a spus Alexandru Rafila, la Digi24.

„Cred că și pentru colegii din laboratoarele teritoriale este important să primească numai probele care trebuie într-adevăr verificate, nu probe de la persoane care au contacte foarte, foarte îndepărtate cu un posibil pacient infectat cu noul coronavirus”, a punctat profesorul Rafila.

Dacă lucrurile s-au petrecut la Gorj într-adevăr așa și au fost trimise nejustificat probe ale unor persoane, este „o problemă foarte serioasă și poate trebuie ajutați colegii din sănătatea publică, dar și autoritățile locale să înțeleagă că testarea pentru infecția cu coronavirus nu este o modă, este o necesitate pentru cei care într-adevăr au nevoie de acest tip de investigație și lucrurile acestea trebuie să fie foarte clar spuse și foarte serios aplicate”, a subliniat Alexandru Rafila, directorul Laboratorului Institutului „Matei Balș”.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri