Raed Arafat, despre cazul copilului mort la Botoșani: „Sunt țări care nu au deloc medici pe ambulanță”

Data publicării:
targa pentru copii din ambulanta
Un copil de 3 ani din Botoșani a murit într-o ambulanță trimisă la invervenție fără medic Foto: captură video Digi24

Este anchetă la Serviciul de Ambulanță Botoșani după ce un copil de trei ani a murit într-o autospecială. Părinții au sunat la Ambulanță când cel mic a început să se simtă rău. Micuțul și-a pierdut pentru scurt timp conștiența, iar cei de la Ambulanță au asociat-o unei crize febrile. Tatăl copilului spune că prima mașină de intervenție care a sosit la fața locului nu avea medic, deși, spune el, în apelul făcut la 112 i s-a confirmat că este un caz care necesită intervenția SMURD-ului.

 

Copilul s-a simțit rău miercuri noapte. Avea simptome de răceală, însă la scurt timp starea sa de sănătate a început să se înrăutățească. Părinții au sunat la Salvare, care a sosit la fața locului cu un asistent medical. A mai durat o oră până când cel mic a fost preluat de un medic de pe o altă salvare.

- Prima ambulanță nu, nu avea medic, a povestit Alexandru Mancaș, tatăl copilului mort la Botoșani.

- V-au dat o explicație cei de la Ambulanță?

- Nu, mi-au zis că așa s-a hotărât de sus. Am înțeles, hai, nu ai trimis-o cu medic, de acord, dar măcar o dată ce ai ajuns la fața locului și ai luat copilul, pornește-te spre Botoșani, spre spital, cu el, nu sta pe loc și aștepta medicul să iasă de la căldură să vină. Ambulanța o stat pe loc în pădure până o venit a doua ambulanță din Botoșani, a relatat tatăl copilului.

Părinții vor să dea în judecată autoritățile

Joi, el a fost la sediul Poliției unde a dat declarații despre această tragedie și este hotărât să acționeze în instanță autoritățile.

„Personal, pentru treaba că nu o fost medic în ambulanță vreau să îi dau în judecată. Pentru că prin apel - și sunt sigur că apelul este înregistrat la ei, o să-l cer și pe ăla, apelul la 112 este înregistrat, din ce știu eu - s-a cerut SMURD, nu o ambulanță simplă”, a declarat Alexandru Mancaș.

„Nici Statele Unite, nici Israel, sunt țări care nu au medici deloc pe ambulanță, noi suntem dintre ţările care au păstrat tradiția de a avea medic pe ambulanţă, de a avea medic la consultații, de a avea medic pe mașinile de terapie intensivă şi pe elicoptere. Dacă mergem în Europa sunt, cum v-am zis, ţări care nu folosesc deloc medicul. Dar faptul că s-a ajuns acolo şi e un caz care necesita medic, atunci ambulanța respectivă putea să cheme sprijin la întâlnire sau la faţa locului”, a comentat cazul Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Anchetă la Serviciul de Ambulanță Botoșani

Reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă din Botoşani susţin însă că viaţa copilului nu ar fi putut fi salvată nici dacă primul echipaj care a ajuns la el avea medic.

„Din descrierea părinților, copilul a avut o pierdere scurtă de conștiență, asemănătoare unei crize de la febră, și a fost trimis în prima clipă un echipaj cum ambulanță tip B, cu asistent medical. La trei minute, dispecerul nostru a reluat legătura cu tatăl copilului și a întrebat dacă copilul are semne vitale și s-a confirmat, pe un ton calm, copilul are puls și respiră. Lucrul acesta nu necesita trimiterea unui al doilea echipaj. Având în vedere confirmarea despre starea copilului, familia s-a oferit să iasă în întâmpinare, pentru a reduce din distanță și s-au întâlnit la jumătatea traseului. După 25 de minute, atunci când s-au întâlnit, la preluare, echipajul a găsit copilul în asistolă - activitate cardiacă absentă - și pupilele dilatate, palid. El a fost preluat fără semne vitale. În momentul acela a fost cerută o ambulanță cu medic, pentru că era motivație, și s-a efectuat resuscitarea până la sosirea echipajului cu medic, continuată apoi de acel echipaj cu medic”, a explicat Nicușor Curteanu, purtător de cuvânt al SAJ Botoșani. 

În paralel, a fost deschisă și o anchetă internă la Serviciul de Ambulanță Botoșani.

„Direcția de Sănătate Publică Botoșani a demarat astăzi dimineață (joi - n.r.) o anchetă în legătură cu cazul copilului de 3 ani jumătate, inclusiv colegii de la Ambulanța Botoșani desfășoară o anchetă internă, să vedem dacă timpii de reacție a colegilor de la ambulanță au fost ok, dacă totul s-a desfășurat conform protocolului și protocoalelor în vigoare”, a declarat dr. Monica Adăscăliței, director executiv la DSP Botoșani.

Părinții așteaptă acum rezultatul necropsiei care va apărea cel mai probabil vineri.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri