Un bisturiu revoluționar care „miroase tumorile” poate detecta cancerul uterin în doar câteva secunde

Data publicării:
Bisturiul revoluționar care poate detecta cancerul uterin în câteva secunde
Cu ajutorul bisturiului inteligent, diagnosticarea are loc în doar câteva secunde de la prelevarea probei de țesut de la pacientă. Captură foto: Twitter / @neilboonham

Cercetătorii britanici de la Imperial College London au inventat un cuțit chirurgical inteligent, unic în lume, care a revoluționat modul de diagnosticare al cancerului uterin, afecțiune aflată pe locul patru printre cele mai comune tipuri de cancer întalnite la femei, scrie The Guardian.

Inovația medicală va ajuta în special acele paciente care prezintă simptome ce pot indica un posibil cancer de uter, care se prezintă la medic pentru testare, dar care de acum înainte nu vor mai fi nevoite să treacă prin chinul așteptării rezultatului biopsiei – acesta va fi primit pe loc.

Cum funcționează bisturiul inteligent

Cuțitul-minune a devenit cunoscut pe plan internațional ca fiind capabil „să miroasă tumorile”, la fel ca un animal de companie, pentru că mirosul este în acest caz indicatorul principal care semnalizează dacă țesutul unei tumori testate este unul canceros (malign) sau doar o tumoare obișnuită (benign).

Ceea ce este esențial la această descoperire este faptul ca rezultatul testării survine foarte rapid, aproape în timp real, pe parcursul unei operații în desfașurare, la doar câteva secunde de la prelevarea probei de țesut de la pacientă.

Bisturiul inovator este rezultatul cercetărilor științifice și funcționează printr-o combinație a tehnologiei REIMS, ce implică ionizare prin evaporare rapidă, cuplată cu utilizarea electrochirurgiei în cadrul efectuării unei biopsii.

Noul instrument chirurgical inteligent folosește curenți electrici și analizează mirosul emanat în momentul când țesutul testat se vaporizează și care provine de la fumul care se eliberează în aer, factor ce indică care țesut este canceros și care este sănătos.

Dispozitivul este deja utilizat în tratamentul cancerului de creier si de sân, dar cercetatorii londonezi au descoperit abia de curând că este foarte util și în diagnosticarea cancerului uterin.

Pacientele și cancerul uterin

Inovația are cu două mari avantaje pentru paciente, potrivit profesorului Sadaf Ghaem-Maghami, coordonatorul cercetării: le ajută pe cele care suferă într-adevăr de cancer uterin să înceapă cât mai repede tratamentul potrivit, iar celorlalte le ia o piatră de pe inimă la aflarea rapidă a veștii că sunt complet sănătoase, eliminând anxietatea prin care trec de obicei până la aflarea rezultatelor.

În Marea Britanie, cancerul endometrial, cum îi mai spun doctorii, afectează anual aproximativ 9.000 de femei; doar 10% din cele cărora li se prelevează țesut pentru efectuarea unei biopsii află că suferă de această boală.

Explicațiile specialiștilor

Profesorul Sadaf Ghaem-Maghami a spus că bisturiul inteligent va revoluționa abordarea modului în care pacientele care se prezintă la control din cauza sângerării vaginale vor putea fi direcționate medical. Bisturiul are „o acuratețe de diagnostic de 89% și o valoare de predicție a bolii de 94%”.

Astfel, utilizarea sa le va liniști pe loc pe pacientele care nu prezintă cancer uterin și va accelera efectuarea altor teste medicale în paralel cu procedura clasică de diagnosticare, care durează cam două săptămâni.

„Cuțitul inteligent a diagnosticat cancerul endometrial în câteva secunde, cu o acuratețe de 89%, micșorând timpul până la aflarea diagnosticului pentru acele femei care așteptau sa afle rezultatul examenului lor histopatologic”, au consemnat și cercetătorii în publicația medicală Cancers.

Tot ei au adăugat faptul că eficiența bisturiului inovator a fost demonstrată pe mostre de țesust pentru biopsii obținute de la 150 de femei bănuite că ar suferi de cancer uterin, iar echipa a spus că are în plan să extindă cercetările și să demareze un studiu clinic curprinzator, urmând apoi ca acest instrument medical nou să fie folosit pe scară largă.

Eliminarea stresului asociat cu „așteptarea rezultatelor”

Athena Lamnisos, directorul centrului de caritate Eve Appeal, care a sponsorizat cercetarea, a mărturisit că „așteptarea rezultatelor oricărui test medical este foarte stresantă – mai ales dacă este vorba despre un test care iți va spune daca ai sau nu cancer”.

„Doar când auzi cuvantul [care începe] cu 'C' pronunțat ca fiind o posibilitate, parcă zilele până medicul îți comunică diagnosticul și afli că totul este în regulă, trec foarte încet”, a spus Lamnisos.

După ce se instalează perioada de menopauză, sângerarea vaginală care poate apărea din când în când este doar unul dintre simptomele care pot indica existența bolii, iar aflarea rapidă dacă există un motiv de îngrijorare reală legată de un cancer uterin devine o prioritate pentru femeile care așteaptă să afle diagnosticul.

Ele mărturisesc că s-ar simți eliberate de o povară emoțională la aflarea veștii într-un timp cât mai scurt. Se pare că în 90% din cazuri sângerarea post-menopauză nu este un indicator foarte precis pentru existența unui cancer endometrial, potrivit Athenei Lamnisos.

Editor: Ana-Maria Moldoveanu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri