100 de lei în plus la salariul minim, o măsură aparent inofensivă, dar cu efect pervers

Data actualizării: Data publicării:
bani casa ECONOMIE BANCNOTA 100LEI BANI AGERPRES
FOTO: Agerpres

Guvernul demis vrea să majoreze salariul minim cu 100 de lei. O decizie care ar fi fost luată luni seară, într-o discuție cu Viorica Dăncilă și care astăzi va fi pusă în dezbatere publică.

Ministrul demis al Muncii a explicat că românii merită să aibă venituri mai mari, întrucât țara are a doua cea mai mare creștere economică din UE. În plus, majorarea ar fi o măsură preventivă, înaintea instalării unui guvern PNL care ar intenționa să desființeze salariul minim, susține Marius Budăi.

Invitat la Digi24, profesorul de economie Mircea Coșea a vorbit despre efectele unei asemenea măsuri.

El a spus că orice mărire de venit e binevenită, dar momentul nu e oportun.

„E în programul de guv, dar programul de guvernare trece printr-un moment în care ar trebui regândit. Trecem printr-o situaţie dificilă intern şi extern. Intern, guvernul nu ne-a lămurit cu ce vrea să facă, nu avem rectificare bugetară, nu ştim cum va arăta bugetul şi nu avem o idee sumară pentru 2020. Din exterior, la sfârşitul trimestrului I, aprilie – începutul lui mai, sunt convins că vom avea atacuri externe, pentru că atunci apar efectele războiului comercial între SUA şi China, SUA şi UE.”, a spus Coşea.

Profesorul de economie a subliniat că o asttfel de măsură va aduce greutăţi în sectorul productiv.

„Pentru angajator, această creştere ar îngreuna situaţia. Să ne gândim că salariul minim e principiul de bază în stabilirea altor plăţi, impozite, taxe, până la amenzile de circulație.

Efectele sunt în lanţ, au fost gândite în programul de guvernare, dar programul de guvernare ar trebui să ţină cont de ce se întâmplă, care sunt lucruri imprevizibile.

Trebuie precauţie şi militez pentru posibilitatea temporizării acestei măsuri. Ar putea să mai aştepte, să existe anumite calcule ulterioare în legătură cu ce se va întâmpla în România cu guvernarea, pe plan internaţional şi instabilitatea politicî trebuie să o înţelegem. Aceste măsuri care la prima vedere plac pentru că ar creşte veniturile, în acest moment au efecte perverse asupra sectorului productiv privat, dar şi asupra viitorului buget”.

Redactare G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri