Ambasadorul român la Londra: Am primit semnale că e nevoie de muncitori sezonieri pentru recolte

Data publicării:
Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra, interviu pentru digi24
Dan Mihalache, ambasadorul României la Londra Foto: captură Digi24

Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, a declarat într-un interviu pentru Digi24 că are semnale că fermierii britanici ar avea nevoie de muncitori sezonieri, dar deocamdată, în condițiile pandemiei și ale controverselor generate de plecarea muncitorilor români în Germania, n-ar vrea să implice statul român în asemenea discuții. Diplomatul nu exclude însă pe viitor o eventuală înțelegere bilaterală pe această temă.

„Am primit diverse semnale, și din Scoția, și din partea de sud a Marii Britanii, în care e vorba mai ales de nevoia de muncitori sezonieri care să se ocupe de cules recolte. E un anumit tip de îngrijorare, mai ales în zona de agricultură din Marea Britanie față de ceea ce va însemna lipsa de forță de muncă. Eu n-am dorit până în momentul de față să implicăm statul român într-un asemenea dialog, pentru că mi se pare că lucrurile trebuie să se așeze pe un făgaș normal și să vedem pe viitor cum ele pot fi organizate și în beneficiul muncitorilor români, și în beneficiul economic, însă acum mi se pare prematur și vedeți ce reacții de polarizare a generat toată povestea cu transferul forței de muncă din Germania. Cred că în momentul de față trebuie să ne ferim să încurajăm mișcarea unui număr important de oameni dintr-o parte în alta. Ceea ce va fi în viitor vom vedea”, a declarat pentru Digi24 ambasadorul Marii Britanii la Londra, Dan Mihalache.

Citiți și:  Fermierii din Scoția, îngrijorați că Brexitul le închide afacerile: Compania mea are nevoie de mii de angajați sezonieri din România

De la declanșarea pandemiei și instituirea restricțiilor, Ambasada României la Londra a avut de gestionat 150 de solicitări de asistență din partea unor cetățeni români, fie că a fost vorba despre oameni care și-au pierdut locul de muncă, fie că a fost vorba despre turiști sau studenți aflați în schimburi de experiență. Cei cu probleme sunt îndemnați să intre pe site-ul Ambasadei și să completeze un formular, după care vor fi sunați de lucrătorii de la serviciile consulare. Există toată deschiderea de a ajuta pe toată lumea, dă asigurări ambasadorul Dan Mihalache.

În ceea ce privește ieșirea Marii Britanii din UE, cel puțin deocamdată, lumea este destul de reținută în a se exprima despre evoluția Brexitului. Sunt voci în Marea Britanie care spun că indiferent de evoluția pandemiei de coronavirus, a repune în discuție tema Brexitului ar fi un demers destul de nepopular. Pe de altă parte, sunt voci care spun că performanța Uniunii Europene în a combate pandemia nu a fost chiar încurajatoare, a arătat diplomatul român.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri