ANCHETĂ DIGI24. Butoaiele cu cianuri sunt încă în depozitul din Câmpulung care a ars în 2013

Data publicării:
toxic aro

2 octombrie 2013. Un incediu puternic izbucneşte în parcul industrial din Câmpulung. În scurt timp întregul oraş este învăluit de un fum gros.

Erau foarte mulţi colegi, fum mult, ulterior am aflat că s-a pus problema evacuării oraşului. După 20 de minute a avut loc o explozie ca în filme, foarte puternică, după aceea am văzut că încă ne mişcăm, dar sfârâia ceva pe noi, nu ştiam ce substanțe sunt”, a povestit pompierul Gheorghe Muscalu.

Avocatul Poporului a descoperit, după o anchetă de patru luni, că în depozitul de unde a pornit incendiul erau 300 de tone deşeuri chimice, contaminate cu cianuri care, dacă ar fi luat foc ar fi emanat un gaz toxic care ar fi pus în pericol întregul oraş.

Zeci de pompieri au fost mobilizaţi pentru stingerea flăcărilor. Fără să ştie cât de mare este pericolul la care se expun, ei au intrat în hala unde câteva minute mai târziu s-a produs o explozie.

Potrivit anchetei avocatului poporului, firma care avea în proprietate depozitele obţinuse autorizaţia de funcţionare de la mediu deşi nu decontaminase hala aşa cum era obligată.

Aşa se face că în subsolul clădirii erau depozitate de ani buni substanţe toxice. Întreg oraşul a fost pus în pericol, spune Avocatul Poporului.

Angajaţii prefecturii recunosc că nu doar autorizaţia de la mediu lipsea.

„Ce s-a întâmplat? Ăsta a desfăşurat activitate fără să fie autorizat, pentru că noi când ne-am dus acolo ăsta nu avea de la ISU autorizaţie de securitate la incendiu, nu avea de la ITM, pentru că muncitorul care a generat incendiul umbla cu un ăla electric şi agita nişte reziduuri petroliere, alea emană vapori ... Nu a avut de la Ape, nu a avut de la DSP”, spune un funcționar din Prefectura Argeș.

Cât despre agentul de mediu care a autorizat funcţionarea firmei, este posibil ca nici măcar să nu se fi dus niciodată să vadă ochii lui ce se întâmplă acolo.

Deşi lipsa lui de interes a pus în pericol un oraş întreg, Marin Saru nu a fost pepdesit în nici un fel până acum. Ancheta disciplinară în cazul lui este încă în curs. Teoretic. Practic însă comisia care ancheta cazul a fost desfiinţată.

După incendiu, firma a primit un ultimatum de şase luni să cureţe depozitele şi să neutralizeze substanţele periculoase.

Numai că şi azi, butoaiele cu cianuri sunt tot acolo, după cum recunosc, neoficial, autorităţile locale. Procurorii argeşeni care ar trebui să se ocupe de finalizara anchetei bat şi ei pasul pe loc. Până acum, nimeni nu a fost acuzat oficial.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri