Bătălia cu abandonul școlar: programul „Nouă ne pasă” a dus abandonul școlar aproape la zero în comunitățile unde activează

Data actualizării: Data publicării:
Main picture eMag Noua ne pasa Articol susținut de Fundația Nouă ne Pasă

Din 2011, anul când a fost adoptată actuala Lege a educației naționale, se estimează că aproximativ 450.000 de copii au abandonat definitiv școala înainte să absolve clasa a VIII-a și nu au mai încercat să-și continue în niciun fel studiile. Pentru acești aproape o jumătate de milion de români, singura șansă în viață o reprezintă probabil fie emigrarea, fie o viață de slujbe remunerate cu salariul minim pe economie, dacă nu chiar munca la negru sau ca zilieri.

Abandonul școlar este una dintre problemele cele mai grave ale sistemului românesc de învățământ, țara noastră fiind una dintre campioanele acestei rușinoase statistici. În statisticile oficiale ale Uniunii Europene, rata abandonului este definită ca ponderea populației cu vârsta între 18 și 24 de ani care nu au absolvit ciclul secundar inferior (care în România corespunde clasei a VIII-a) și nu participă în prezent la nicio altă formă de școlarizare sau formare profesională.

1
1

1 | Poza 1 din 4
1
2 | Poza 2 din 4
2
3 | Poza 3 din 4
3
4 | Poza 4 din 4
4
,

Cu o rată a abandonului școlar de 15,6%, mult peste ținta națională de 10% care trebuia atinsă în 2020, și peste media europeană de 9,9%, România se află printre statele UE cu cele mai ridicate ponderi de copii și tineri care au părăsit școala înainte să culeagă roadele educației. Cifrele arată că dintr-o clasă cu 25 de copii, în medie patru elevi renunță la școală înainte de a absolvi clasa a VIII-a.

Dar vestea cea mai rea este că abandonul școlar afectează grav mai ales comunitățile din mediul rural, acolo unde sărăcia îi face pe copii să renunțe devreme la școală, rata abandonului școlar fiind cu 50% mai mare decât în urban. Îar în condițiile în care în ultimii doi ani diferența dintre nivelul de pregătire al elevilor de la țară și cel al colegilor lor de la oraș s-a transformat, din cauza școlii online, într-o adevărată prăpastie, ne putem aștepta la o creștere semnificativă a abandonului școlar la nivelul întregii țări.

Cum putem lupta cu abandonul școlar: exemplul Fundației Nouă ne pasă

În absența unei reforme ample a sistemului de educație, care deocamdată întârzie, soluțiile pentru această problemă vin inclusiv de la organizații neguvernamentale cum este Fundația Nouă ne pasă.

În anul școlar 2016-2017, fundația a lansat o inițiativă de prevenire a abandonului școlar focalizată pe elevii și școlile din mediul rural, acolo unde lipsurile materiale ale familiilor fac ca incidența acestui fenomen să fie foarte ridicată. În prezent, programul „Nouă ne pasă” (omonim cu fundația) a înființat peste 80 de centre de tip after school, în cadrul cărora oferă sprijin pentru circa 2.400 de elevi, care primesc sprijin la teme, precum și o masă caldă la școală.

De asemenea, programul oferă sprijin și pentru un număr de peste 370 de profesori, care au urmat traininguri speciale în domeniul educației remediale și al managementului acestor cazuri școlare aparte.

Începând din această toamnă, programul „Nouă ne pasă” va include circa 100 de centre after school, înființate în cadrul campaniei „Educația nu se oprește niciodată”, unde copiii aflați în situație de risc de abandon școlar vor fi grupați în clase de câte maximum 10 copii și vor urma ore de educație remedială, pentru a nu rămâne în urmă cu materia. De asemenea, copiii vor primi și câte o masă caldă, de trei ori pe săptămână.

Rezultatele vorbesc de la sine. În anul 2021, elevii înscriși în acest program au participat la peste 17.500 de ore de educație remedială și au primit peste 97.000 de mese calde. Prezența la școală a acestor copii a crescut cu 80%, iar notele lor au crescut în medie cu un punct și jumătate în decursul unui an școlar. Iar rezultatul cel mai impresionant este că toți acești copii vor merge în continuare la școală și în anul următor.

Împreună în acest efort, eMAG și clienții săi vin astfel în ajutorul acestor generații de copii din mediul rural, care trebuie să se confrunte, în anii copilăriei, nu doar un sistem educațional care îi dezavantajează, ci și cu efectele unor crize globale precum pandemia și războiul.

Programele educaționale ale Fundației Nouă sunt finanțate din contribuțiile eMAG și din donațiile clienților magazinului, care se pot face cu un simplu click, odată cu plata online a produselor.

Împreună pentru sprijinirea copiilor

Atunci când educația nu se oprește, evoluăm și ca societate, și la nivel individual. Putem schimba paradigma noastră economică, a unei Românii ca furnizor de mână de lucru ieftină, cu aceea a unui stat cu o populație bine educată, care produce valoare. Dar pentru aceasta trebuie să avem grijă de copiii noștri și să îi ținem în școală. De peste 10 ani suntem implicați în programe de educație remedială alături de Fundația Nouă ne pasă, care a demonstrat că are un impact vizibil în comunitățile unde activează și poate schimba vieți. Pentru un viitor cu oameni responsabili, eMAG își pune la dispoziție platforma pentru donații, pentru ca centrele din programul Nouă ne pasă să ajungă în cât mai multe locuri și să îi susținem împreună pe profesorii din clasa care nu se lasă”, a declarat Tudor Manea, CEO eMAG.

Le suntem recunoscători tuturor celor care nu au rămas indiferenți la problemele din educație, dar mai ales profesorilor din programul «Nouă ne pasă», care nu s-au lăsat învinși de neajunsuri și au luptat ca fiecare copil care le-a trecut prin clasă să rămână în școală o perioadă cât mai lungă de timp. Datorită lor, rata abandonului școlar este aproape de zero acolo unde avem centre after school”, a declarat Tudor Vlad, Președinte al Fundației Nouă ne pasă.

Școala românească, doar pentru unii mumă

Realitatea crudă din spatele statisticilor este că în școlile din România nu talentul și capacitățile elevului determină succesul, ci locul și mediul în care te naști. În orașe, școlile se împart în școli „de elită”, căutate și de elevi, și de profesori. De la bun început, accesul la o școală „bună” înseamnă un avantaj greu de surmontat de către un copil mai puțin norocos. Și, cu cât copiii continuă să meargă la școli de top, cu cât avantajul lor se mărește.

Iar în josul clasamentului se află marea masă a învățământului rural, școlile cărora le lipsesc resursele, profesorii calificați, uneori utilitățile și chiar elevii.

Sunt școlile de care fuge toată lumea, cu excepția copiilor care nu au altă soluție. Aproape un milion de copii învață azi în școli aflate la sate. Menirea școlii, de a le oferi șanse egale tuturor copiilor, pentru ca societatea în ansamblul ei să progreseze, a fost ratată; așa cum este construit în prezent, sistemul de educație lasă în urmă școlile și elevii de la sate.

Mulți dintre acești copii aleg să plece de pe băncile școlii din cauza sărăciei de acasă, pentru că trebuie să muncească de mici în gospodărie, pentru că familia nu își permite cheltuiala de a-i ține la școală sau pentru că din toate motivele de mai sus înregistrează rezultate din ce în ce mai slabe la învățătură. Pentru mulți dintre ei, finalul este părăsirea școlii, care înseamnă, cel mai probabil, condamnarea la o viață de privațiuni materiale.

Cât ne costă pe noi toți lipsa investiției în educație

Un studiu realizat de UNICEF cu privire la costurile investiției insuficiente în educație în România arată că „tinerii care părăsesc timpuriu orice formă de școlarizare și formare profesională prezintă un risc mult mai mare de șomaj și excludere socială, ba chiar de speranță de viață mai redusă, și cu timpul generează costuri (monetare sau nemonetare) nu numai pentru ei, ci și pentru societate”.

Astfel, abandonul școlar nu înseamnă doar un eșec personal al copiilor care părăsesc băncile școlii la o vârstă fragedă, pierzând în acest fel practic orice șansă de succes în viață. Conform studiului UNICEF, „În diferitele țări studiate, costurile generate de părăsirea timpurie a școlii pe durata unei vieți se înscriu între 100.000 și 1,1 milioane de euro pentru fiecare tânăr care părăsește școala. În România, costul total al părăsirii timpurii a școlii este echivalent cu 0,9% din Produsul Intern Brut (PIB).” Adică aproximativ jumătate din tot bugetul de apărare al țării.

Despre Fundația Nouă ne pasă

Fundația Nouă ne pasă finanțează proiecte de educație remedială pentru copiii din mediul rural, centre de sprijinire a copiilor cu performanțe deosebite la matematică, fizică și informatică, proiecte de integrare a sportului în școală și cursuri de programare pentru copii. Fundația oferă de asemenea finanțări nerambursabile sub formă de granturi pentru proiecte educaționale derulate de ONG-uri și școli.

Nouă ne pasă, care îi învață pe copii că lecția cea mai importantă este aceea de a nu renunța.

Campania „Educația nu se oprește niciodată” face parte din platforma de sustenabilitate eMAG "Responsabilitatea noastră nu se oprește niciodată" și reprezintă și un omagiu pentru profesorii din programele de recuperare „Nouă ne pasă” dezvoltate de Fundația Nouă ne pasă, care predau în „Clasa care nu se lasă” și care îi învață pe copii că cea mai importantă lecție este aceea de a nu renunța.

Oricine poate susține programul Nouă ne pasă cu o donație direct din aplicație sau din site pe www.emag.ro/nouanepasa atunci când achiziționează un produs și poate astfel contribui la susținerea orelor de educație remedială pentru copiii cu risc de abandon școlar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri