Exclusiv Burduja: Consumatorii vulnerabili vor fi protejați de Guvern dacă se renunță la plafonarea prețurilor la energie și gaze

Data actualizării: Data publicării:
sebastian burduja in studioul digi24
Sebastian Burduja. Foto: Captură Digi24

Sebastian Burduja a vorbit vineri seara, în exclusivitate la Digi24, despre ce se va întâmpla cu consumatorii vulnerabili de la 1 aprilie, atunci când Guvernul ar putea renunța la plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze. Ministrul Energiei spune că pe piață va exista o concurență între furnizori, iar prețurile ar putea chiar să scadă. În cazul în care totuși prețurile vor crește, guvernul este pregătit să îi ajute pe cei afectați de acest lucru. „Acei consumatori vulnerabili, cu venituri mici, cei pentru care plata acestor facturi reprezintă o povară în bugetul familiei, cei care după plata facturilor ar coborî sub pragul de sărăcie, aceștia vor fi protejați de Guvernul României, indiferent de cum va arăta schema”, a spus Burduja.

„O companie trebuie să se uite și la ce fac concurenții, dacă vrea să își păstreze clienți în portofoliu. Pentru că dacă vine cu o ofertă prea mare, categoric clienții respectivei companii vor alege un competitor. Contractele nu sunt fixe, adică în sensul că nu ești prizonierul unui contract, poți să-ți schimbi furnizorul oricând, și chiar de mai multe ori pe an. Nu este absolut nicio problemă”, a spus Sebastian Burduja.

Sunt ferm convins că acei consumatori vulnerabili, cu venituri mici, cei pentru care plata acestor facturi reprezintă o povară în bugetul familiei, cei care după plata facturilor ar coborî sub pragul de sărăcie, aceștia vor fi protejați de Guvernul României, indiferent de cum va arăta schema.

„Asta face orice stat membru al Uniunii Europene. Toți își protejează consumatorii vulnerabili. România a ales să protejeze pe bază de consum, și atunci, sigur că, dacă ești un multimilionar și ai 10 apartamente goale în cartiere de lux din București, beneficiezi de subvenție. Ceea ce, principial, poate nu este tocmai în regulă, pentru că ar trebui să direcționăm mai bine sprijinul către cei vulnerabili. Trebuie să ne gândim, într-adevăr, și la această categorie. Poate nu este sub 100 de KWh pe lună, poate nu este nici peste 300 KWh pe lună”, a adăugat ministrul Energiei.

„Poate fi o creștere suportabilă, și dacă nu-i suportabilă, atunci statul vine cu subvenție și protejează”

„Dacă se încadrează la acel 0,8 lei per KWh, și acum va fi la un leu, va fi o creștere, dar vorbim de câțiva euro pe lună, sau 10, 20, poate 30 lei. Poate fi o creștere suportabilă, și dacă nu-i suportabilă, atunci statul vine cu subvenție și protejează, pentru că înseamnă că acel client intră în categoria consumatorului vulnerabil.

Este cert că la proiectul de buget am avea nevoie de niște resurse, măcar la nivelul de anul trecut. Noi anul trecut am început bugetul cu 1.000.000.000 de lei la Ministerul Energiei, și o sumă similară la Ministerul Muncii pentru această schemă de compensare-plafonare.

E adevărat, erau datorii din urmă, și atunci am reușit să mai stingem din ele, și am dat spațiu de respiro acestor furnizori. Un lucru similar ar trebui să-l facem și acum, și cred, sunt convins, din toate discuțiile pe care le-am avut cu domnul ministru Tanczos Barna, se pot găsi aceste soluții și trebuie să le găsim”, a precizat Burduja.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Avertismentul unui economist: se apropie o criză economică similară cu cea din 2008. Bula bugetarilor, prima...
Digi FM
O femeie cu 9 copii, criticată după ce a anunțat că va naște al zecelea copil: „Nu suntem bogați, dar suntem...
Pro FM
Lavinia Pîrva, irezistibilă într-o rochie mulată, cu crăpătură lungă pe picior. Atitudinea jucăușă i-a...
Film Now
Judi Dench se descurcă din ce în ce mai greu la 90 de ani. Actrița nu poate părăsi casa singură din cauza...
Adevarul
Cine nu i-a lăsat pe voievozii progresiști să modernizeze Principatele. Au sfârșit omorâți de turci sau în...
Newsweek
Care pensionari vor pierde bani la pensie la Mica Recalculare? E vorba de mii de lei
Digi FM
Cum a reușit un român să întârzie cu 177 de minute 18 trenuri, în gara centrală din Hamburg
Digi World
Țiuitul enervant al urechilor ar putea fi mai mult decât o simplă senzație neplăcută. De ce apare tinitusul...
Digi Animal World
Comanda pe care orice animal de companie trebuie să o știe: „Nu există loc de negociere”
Film Now
Cum reușește Dick Van Dyke să fie în formă și la 99 de ani. Actorul a dezvăluit rutina de antrenament pe care...
UTV
Lora a dezvaluit secretul siluetei sale de invidiat. „Micsorati cantitatile portiilor si aruncati sucurile"