BUSINESS CLUB. Cum va arăta România peste 15 ani?

Data publicării:
BABE

În 2030, România va fi în clasamentul celor mai îmbătrânite 15 ţări din lume, arată un studiu al firmei de consultanţă Roland Berger. Efectele emigraţiei cântăresc greu. În căutarea unui trăi mai bun, mai bine de 2 milioane de români au plecat peste hotare. Mulţi dintre aceştia deja au format familii acolo - în străinătate se naşte o nouă generaţie de români. Sociologii estimează că 10% dintre copiii români se nasc în afara ţării.

„Sunt șanse foarte mari să nu se întoarcă. Sunt șanse foarte mari că copiii lor, ajunși la o vârstă matură, dacă eventual au și două cetăţenii, dacă sunt bine integraţi acolo, să nu participe la forţa de muncă din România.”, arată Darie Cristea, director INSCOP.

Nici din interiorul ţării nu vin semnale că populaţia României va fi în putere peste 10-15 ani. În medie, româncele nasc 1,3 copii, mult sub rata de 2,1 necesară pentru menţinerea populaţiei. Iar tendinţa de îmbătrânire deja generează probleme. În ţară există peste 5 milioane de pensionari şi numai 4,5 milioane de angajaţi. Bugetul pensiilor publice consemnează un deficit anual de peste 3 miliarde de euro pe an, iar în viitor plata mai multor pensii din mai puţine contribuţii va fi dificilă.

O populaţie îmbătrânită, însă, înseamnă și alte cheltuieli precum cele de sănătate şi de asistenţă socială. Toate aceste nevoi vor trebui finanţate de undeva, doar că totodată scade numărul celor apţi de muncă, celor care creează valoare într-o economie. Anumite ramuri pot fi în mod special afectate. Deja odată cu îmbătrânirea mediului rural, în anumite zone ale ţării, agricultura suferă de lipsa muncitorilor tineri. O soluţie însă poate veni de peste graniţe.

„România în viitorii 10 ani va fi o ţară care va importa forţă de muncă și să nu va închipuiţi că vom importa numai macaragii, zidari, tâmplari sau chelneri. Vom importa medici, vom importa profesori, vom importă personal înalt calificat. Am convingerea că peste 20 de ani vom avea mai mulţi medici veniţi din ţările asiatice decât cei pe care noi îi pregătim în ţară”, spune profesorul de economie Mircea Coșea.

În timp ce populaţia României va scădea şi va îmbătrâni, se estimează că populaţia globală va atinge 8,4 miliarde de oameni în 2030, de la 7,2 câţi sunt în prezent. Studiul Roland Berger arată că până atunci jumătate din populaţia Nigeriei va avea sub 15 ani, iar situaţii similare vor fi înregistrate în multe ţări în dezvoltare. Însă felul în care românii se vor obişnui cu cei veniţi din Asia sau Africa e sub un mare semn de întrebare. Societatea românească e obișnuită să fie una destul de omogenă atât cultural, cât și religios și etnic. Iar venirea străinilor ar putea necesita un efort amplu de adaptare. De ambele părţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri