Ce aruncă oamenii când vin sau ies din țară? „De la televizoare stricate, la saci cu moloz!”

Data publicării:
nadlac

La punctul de frontieră Nădlac din județul Arad călătorii sunt întâmpinați de un covor de mizerie, întins atât pe sensul de ieșire, cât și pe cel de intrare în țară. Mizeria n-a apărut din senin: e de vină educația precare a unora dintre cei care trec pe aici. De la pahare de cafea, pachete de țigări goale, folii, plastic și până la mucuri de țigări, toate ne transmit un mesaj de „Bine ați venit” sau de „Adio”.

Muncitorii de la Regia de Drumuri Timișoara adună de două ori pe săptămână, iar pe timpul verii chiar de trei ori, mizeria lăsată în urmă de cei care trec prin punctul de frontieră Nadlac 2, de pe autostrada A1. Cantitatea medie de deșeuri, pe fiecare sector de drum de pe care strâng angajații companiei, este de aproximativ 100 de metri cubi.

Oamenii aruncă diverse deșeuri, de la televizoare stricate până la saci cu moloz, de chiștoace de țigări nu mai vorbesc!, spune Sebastian Horvath, purtător de cuvânt DRDP Timișoara.

Câteva zeci de metri de pe ambele sensuri ale frontierei reprezintă zona cea mai poluată, pentru că pe aceste porțiuni de drum se așteaptă efectuarea controlului vamal. La sfârșit de săptămână sau în perioadele de concedii este cel mai aglomerat punct de trecere a frontierei, iar deșeurile lăsate în urmă sunt un barometru al traficului.

„La poarta de intrare și de ieșire din țară, stăm la coadă și scuipăm semințe, vai și-amar!” - comentează un șofer.

„Noi mergem prin toată Europa, dar ca la noi n-am văzut, adică e prea multă mizerie în vamă” - spune un altul.

„Nu e normal. Ne civilizație, atâta tot”, conchide un al treilea.

Pentru că e un sector de drum cu trafic intens, chiar și un aflux mic al celor care trec pe acolo ar putea genera cantități uriașe de gunoi. Pentru că majoritatea celor care tranzitează zona nu aruncă resturi pe jos. Și nu ne e greu să surprindem un șofer din a cărui mână țigara dispare în mașină, nu pe jos. „Ar trebui fiecare să-și arunce în scrumiera lui, nu afară”, spune el.

Compania de Drumuri a pornit, de mai bine de un an, o campanie intitulată „Drumul nu este tomberon”, pentru a-i determina pe participanții la trafic să nu arunce gunoi pe șosea. Se pare, însă, că năravurile nu dispar doar cu un slogan bun.

Editare web: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri