Clădiri de patrimoniu din Timişoara, pe cale de dispariţie după ce au ajuns proprietăţi private

Data publicării:
ruine timisoara

Fostul Abator al Timişoarei a fost construit între anii 1904 şi 1905. Proprietarul anunţa, în 2009, că va deschide aici un mall, dar, odată cu venirea crizei financiare, proiectul a fost abandonat.

Proprietarul Abatorului a fost amendat cu 8.000 de lei pentru că a lăsat monumentul să se degradeze. Autorităţile l-au obligat să înceapă lucrările de punere în siguranţă a imobilului. Însă, potrivit legii, proprietarul nu are numai obligaţia de a conserva monumentul, ci şi de a-l pune în valoare.

Cazarma U, din centrul Timişoarei, este un alt exemplu de monument istoric ajuns proprietate privată şi care nu a fost valorificat. Cazarma U a fost vândută de primărie, în 2008, cu 10 milioane de euro. La rândul lui, cumpărătorul a vândut imobilul unui om de afaceri timişorean cu 7 milioane de euro. Inițial, aici trebuia să se deschidă un hotel, apoi un complex de birouri. Planurile au fost abandonate.

În urmă cu un an, a fost înlăturată tencuiala de pe faţadă pentru că reprezenta un pericol public, dar apoi lucrările de conservare s-au oprit. Şi în acest caz, proprietarul a primit o amendă de 5.000 de lei pentru că nu a conservat monumentul.

„Am făcut notificări în baza Legii 153, s-au dat amenzi pe Legea 422. Astea sunt lucrurile pe care poate să le facă primăria. Dacă aceste lucruri nu se vor întâmpla, atunci probabil vom ajunge în instanţă”, a declarat Ciprian Ciurariu, arhitectul şef al Timişoarei.

Fosta Fabrică de ciorapi, construită la începutul secolului XX, va fi transformată într-un supermarket. Constructorul are obligaţia de a păstra doar două corpuri din clădire, cele protejate de lege.

Acum, autorităţile anunţă că aşteaptă proiectele pentru punerea în valoare a monumentelor istorice.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri