Video Cum au evoluat prețurile alimentelor în ultimii 10 ani. Ce arată carnețelul unei pensionare care își notează riguros tot ce cheltuiește

Data publicării:
elena pascu
Elena Pascu, de profesie merceolog, și-a notat meticulos tot ce a cheltuit de când a ieșit la pensie, în 1990 Foto: captură video Digi24

O pensionară din București a notat lună de lună cât a cheltuit pentru fiecare produs cumpărat din 1990, de când s-a retras din activitate, și până în prezent. A monitorizat prețurile din ultimii 30 de ani și a observat că în ultimul deceniu, alimentele de bază s-au scumpit accelerat. Deși are pensia mică, preferă să cumpere produse de calitate, dar în cantități mici. Iar carnețelele „colecționarei” de prețuri par să reflecte realitatea mult mai bine decât statisticile oficiale.

Elena Pascu este în fața frigiderului și ne arată ce cumpărături a făcut:

„Mi-am luat salam de Sibiu, îl mănânc, că îmi place. 9 lei 37 de bani doar pentru 100 grame. Luam tot așa, feliat, și dădeam 6 lei. Nu îmi mai iau iaurt, mâncam iaurt, acum îmi iau lapte bătut. Ăsta costă aproape 4 lei, pe când acum un iaurțel costă 3 lei. Nu pot să îl iau”, spune femeia.

Elena Pascu a lucrat ca merceolog la fosta fabrică de bere Rahova. A ieșit la pensie în 1990. De mai bine de 30 de ani, notează prețul fiecărui produs cumpărat și fiecare factură.

„Mi-am făcut și eu de lucru, notând tot ce cheltuiam. Era și necesar ca să știu cât să-mi drămuiesc banii de la o zi la alta. Nu mi-a fost rău din acest punct de vedere, pentru că aveam un echilibru. Absolut tot am notat. De la o ceapă verde, la jumătate de kg de carne, care diferă de unde o cumperi”, explică Elena Pascu.

„Înainte plecam cu 30 lei și veneam cu sacoșa plină. Acum plec cu 50 și vin cu ea goală”

Întrebată la ce produse a observat că au fost cele mai mari schimbări de preț, fostul merceolog spune că la ouă, la brânză și la carne.

„E greu să ajungi la ele. Sunt oameni care probabil nu mănâncă carne deloc sau foarte puțină. Și legumele sunt foarte scumpe. Nu poți să dai pe un pătrunjel... e aproape 2 lei! Eu zic că de 3 ani încoace e crunt. E crunt! Înainte plecam cu 30 lei și veneam cu sacoșa plină. Acum plec cu 50 de lei și vin cu ea goală”, mărturisește Elena Pascu.

După o viață de muncă în industria alimentară, doamna Pascu are o pensie de 1.800 de lei. Pentru a face față cheltuielilor, împrumută de două ori pe an bani de la o Casă de Ajutor Reciproc.

„Ca să pot să mă ajung cu pensia, care era destul de mică - lucrând în industria alimentară, erau mici, și acum sunt mici - am fost la CAR. Și când eram salariată, și după”, spune doamna Pascu.

Ne arată carnețelele în care și-a notat meticulos cheltuielile de-a lungul anilor:

- În ianuarie 2010, pensia - 857, cheltuieli totale pe lună - 1.627.

- Și cât ați împrumutat atunci de la CAR, pentru 2010?

- 1.500 o dată și 1.800 o dată.

- Acum, în ianuarie 2022, cât ați împrumutat?

- 3.900.

Doamna Elena încearcă să economisească, alegând produse calitative în cantități mici. Există mici plăceri la care nu poate renunța.

- Nu pot să renunț la fructe. Îmi mai permit din când în când și câte o prăjitură, o amandină. Ți se vinde o amandină, dar se vinde de fapt o jumătate de amandină și e 7 lei.

- Acum 10 ani cât costa?

- 2 lei - 2 lei jumate.

Evoluția prețurilor

Din datele colectate de Elena Pascu, se vede că prețul pâinii s-a dublat în zece ani și continuă să crească. Pentru un cofraj cu 10 ouă plătește acum de trei ori mai mult decât acum 12 ani. În aceeași perioadă, un kilogram de roșii s-a scumpit de peste trei ori, iar uleiul s-a scumpit cu 70 la sută.

Pâine albă (400g)

  • Iunie 2010 - 1 leu
  • Septembrie 2010 - 2 lei
  • Septembrie 2021 - 2 lei
  • Februarie 2022 - 2,7 lei

Ouă (10 bucăți)

  • Iulie 2010 - 3 lei
  • Ianuarie 2010 - 4,2 lei
  • Iunie 2020 - 7 lei
  • Ianuarie 2022 - 10 lei

Roșii (1 kg)

  • August 2010 - 2,5 lei
  • Decembrie 2020 - 8 lei
  • Februarie 2022 - 9 lei

Ulei (1 l)

  • Ianuarie 2010 - 5 lei
  • Februarie 2020 - 6 lei
  • Februarie 2022 - 8,7 lei

- Trebuie neapărat să fii foarte calculat. Într-un timp, mă duceam cu o lanternă. Vedeam oamenii care se uitau curios la mine. Chiar și cu lanternă nu puteai să-ți dai seama exact despre ce era vorba, pentru că scriai acolo, încât... nu... Renunți și iei ce se poate.

- Cât timp veți continuă să notați prețurile produselor?

- Cât o să pot. E o plăcere, spune Elena Pascu.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri