D. Vâlcov: Până la sfârşitul acestui an, Guvernul şi-a propus ca ratele românilor să coboare la jumătate

Data publicării:
darius valcov gov ro

Consilierul pe probleme economice al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, spune că Guvernul şi-a propus ca, până la finalul anului, ratele celor care au datorii la bănci să coboare la jumătate din nivelul lor actual, Vâlcov susţinând că, într-o astfel de situaţie, băncile nu vor mai avea de plătit aşa-numita taxă pe lăcomie.

"Această creştere (a ratelor - n.r.) care s-a produs în ultimii doi ani de zile s-a produs artificial, fără să aibă niciun motiv la bază. E vorba de comportamentul băncilor cu populaţia României de după Revoluţie, noi nu vorbim de un comportament din ultimii doi ani de zile, vorbim de un comportament de 29 de ani", a afirmat Darius Vâlcov luni seară, la TVR.

În acest context, consilierul primului ministru a spus că Guvernul vrea reducerea la jumătate a ratelor până la finalul anului în curs.

"Până la sfâşitul acestui an, Guvernul şi-a propus ca ratele la creditele românilor să coboare la jumătate, atât la băncile comerciale, cât şi prin programele pe care noi le avem demarate. Deci, dacă vorbim de taxa pe lăcomie, când vom ajunge la acest nivel peste media Uniunii Europene, dar la jumătate faţă de cât ele sunt astăzi, nici băncile nu vor mai avea de plătit niciun fel de taxă", a afirmat Darius Vâlcov.

Consilierul premierului a spus că, în nouă luni ale anului trecut, băncile din România au avut venituri de 16 miliarde de lei, din care profitul a fost de 5,8 miliarde de lei, reprezentând 35 la sută din venituri. Vâlcov a arătat că 10 miliarde din suma avansată provin din dobânzi, peste 20 la sută din venituri sunt obţinute din comisioane şi zece la sută din schimbul valutar, toate cele trei componente fiind la cel mai mare nivel din UE.

"Nicăieri în lume nu se obţine asemenea profit în bancă, ca şi mod de comparaţie este de şapte ori mai mare decât în Germania şi de trei ori mai mare decât media europeană. Este enorm", a apreciat el.

 Sursa: News.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri