De ce atitudinea este mai importantă decât IQ-ul

Data publicării:
succes fericire job angajare atitudine
FOTO: Shutterstock

Când vine vorba de succes, majoritatea oamenilor sunt de părere că inteligența joacă cel mai important rol, însă un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Stanford ne va schimba părerea.

succes fericire job angajare atitudine
FOTO: Shutterstock

Psihologul Carol Dweck și-a petrecut întreaga viață studiind atitudinea și performanța, iar cele mai recente analize ale ei arată că atitudinea unei persoane poate prezice mai bine dacă vom avea succes, spre deosebire de IQ, notează Business Insider.

Dwek a descoperit că nucleul care declanșează atitudinea oamenilor se împarte în două categorii: o stare de spirit fixă sau o stare de spirit înclinată spre progres.

Stare de spirit fixă este atunci când o persoană crede pur și simplu că „este cine este” și că acest lucru nu se poate îmbunătăți nici măcar cu efort. Această viziune asupra vieții le creează de obicei probleme oamenilor care o adoptă, pentru că atunci când vor fi în situația de a gestiona o situație de criză, ei vor avea impresia că e prea mult de suportat pentru ei, iar acest lucru îi va face să se simtă fără speranță și copleșiți.

Pe de altă parte, persoanele cu o stare de spirit înclinată spre progres cred că ei pot deveni mai buni dacă depun efort în acea direcție. Ei sunt mai performanți decât cei cu starea de spirit fixă, chiar dacă există situații în care cei înclinați spre progres au un IQ mai mic. Ei acceptă schimbările, tratându-le ca pe niște oportunități de a învăța ceva nou.

Experiența ne-a învățat că cei care au abilitatea de a fi inteligenți vor inspira încredere, ceea ce este adevărat, însă acest lucru se întâmplă doar atunci când parcursul este ușor. Factorul decisiv în viață este cât de bine gestionăm obstacolele și provocările.

Potrivit cercetătoarei, succesul are legătură doar cu cât de bine gestionăm eșecul.

Eșecul este informație- noi îl etichetăm simplu ca pe o nereușită, pur și simplu, dar este mai mult de atât. În felul acesta nu a mers, voi încerca să rezolv printr-o altă metodă, pentru că sunt rezolvator de probleme”, explică Dweck.

Pe orice parte a graficului vă situați, se pot face schimbări și se poate dezvolta o stare de spirit înclinată spre progres.

Cercetătoarea a notat și niște sfaturi care pot ajuta o persoană să treacă de la o stare de spirit fixă la una înclinată spre progres.

Primul sfat al specialistei este să nu renunțăm dacă avem o nereușită și ne amintește de Walt Disney care a fost concediat de la Kansas City Star pentru că „nu avea imaginație și nici idei bune”, Oprah Winfrey a fost concediată de la jobu-ul ei de prezentator TV în Baltimore pentru că era „prea mult implicată din punct de vedere emoțional”, iar Henry Ford a avut două companii de mașini care au eșuat, înainte să aibă succes cu vehiculele Ford.

Alt sfat al cercetătoarei este să ne urmărim pasiunile. Întotdeauna va fi cineva care are mai mult talent decât noi, dar lipsa de talent poate fi înlocuită cu pasiunea.

Foarte important este, de asemenea, conform lui Dwerk să căutăm puterea pentru a lua măsuri ca să ajungem unde ne dorim. Oamenii cu starea de spirit înclinată spre progres reușesc în viață, nu pentru că sunt curajoși, ci pentru ei știu că frica și anxietatea paralizează emoțiile, iar cea mai bună metodă dea depăși această paralizie este să luăm măsuri.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri