Dublarea pensiilor ar avea o consecință periculoasă pentru economia României. Explicația unui analist

Data actualizării: Data publicării:
bani lei portofel_shutterstock_662110411

Legea pensiilor este finalizată. Joi va fi prezentată oficial şi pusă în dezbatere publică. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, susţine că toate pensiile vor fi recalculate în următorii 4 ani, iar punctul de pensie va ajunge la aproape 1900 de lei. Adică 800 de lei peste nivelul de acum. Deşi, sistemul de pensii este deja pe deficit.

Olguţa Vasilescu: „În 2021 ce se întâmplă. Se presupune că până în acest an vor fi recalculate toate cele 5.200.000 de pensii. Punctul de pensie va fi 1.875 de lei. Din toate calculele pe care le-am făcut până acum, pensiile se dublează în cei 4 ani”.

Dublarea pensiilor înseamnă un efort bugetar de peste o sută de miliarde de lei. Sunt bani pe care statul se angajează de acum să îi plătească abia în 2021. Nimeni nu garantează însă că prevederile vor rămâne aceleaşi. Ce rămâne însă promisiune sub Guvernul Dăncilă este că punctul de pensie va ajunge în 2019 la 1.265 lei.

Cristian Păun, analist economic: „Sistemul în principal e pe un deficit enorm undeva la 4 miliarde de euro pe an. Noi pe an avem o gaură la bugetul pensiilor pe care acum aceşti guvernanţi se gândesc să o dubleze. Efortul bugetar va fi enorm, iar acest sistem public de pensii produce şi un tip de deficit foarte periculos, deficit structural asupra căruia UE ne atrage mereu atenţia: fiţi atenţi că acest deficit în cazul recesiunii va pune rău de tot pe butuci, puteţi să păţiţi ca Grecia care nici ea n-a acordat atenţie acestui tip de deficit”.

De la Guvern însă, veştile sunt cu totul altele din moment ce veniturile sunt mai mari în urma mutării contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor, lucru care a dus la majorarea forţată a salariilor brute.

Viorica Dăncilă: „Reducerea deficitului la bugetului de pensii - semestrul 1 din 2017 - 6,3 miliarde de lei, semestrul 1 din 2018 - 3,2 miliarde de lei. Deci avem 3,1 miliarde de lei care au rămas disponibili în bugetul de stat. Ne-am respectat promisiunea de a majora pensia minimă garantată aşa cum era prevăzută în program de la 520 lei la 640 lei”.

Potrivit ultimelor date de la statistică, în România sunt mai bine de 5,2 milioane de pensionari, iar pensia media lunară era la jumătatea anului peste 1100 de lei. Asta înainte ca punctul de pensie să crească de la 1000 de lei, la 1100 de lei.

FOTO: Shutterstock

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri