(P) Super puterea unor copii stă și în mâinile noastre

Data actualizării: Data publicării:
Advertorial_Scoala fara pauza

Încă puțin și intrăm în anul 2023. Suntem la finalul unui an tulbure, în care rata abandonului școlar în România ocupă un loc fruntaș, printre alte probleme socio-economice ale țării. Datele ne stau și ele mărturie: aproximativ unul din zece copii din mediul rural de la noi nu frecventează nicio instituție de învățământ, conform unui studiu realizat de World Vision România în perioada aprilie-mai 2022.

Migrația părinților la muncă în alte țări, statutul dezbinat al acestor familii, lipsa unui cămin iubitor, neajunsurile financiare, relațiile precare dintre profesori-elevi-părinți sunt doar câteva dintre motivele pentru care copiii nu reușesc să rămână integrați în sistemul de învățământ. Pandemia a înăsprit realitatea - în lipsa unor device-uri prin care copiii să rămână conectați în mediul online cu dascălii și colegii lor, celor mici din mediile sărace ale țării le-a devenit și mai dificil să continue anul școlar. Așadar, 900.000 dintre acești copii au abandonat școala, confirmă staticile acestui an.

În ciuda acestor premise descurajante, există totuși o șansă în rândul copiilor care trăiesc în condiții modeste, iar speranța vine, în primul rând, tot de la ei și apoi din susținerea noastră. Acești copii sunt pasionați de materiile din școală și, în ciuda greutăților, au rezultate extraordinare. Un băiețel din județul Teleorman a finalizat clasa a cincea cu media generală zece și, fiind pasionat de matematică, a participat și la olimpiada județeană de matematică pentru clasa a cincea. În vacanțe face teme suplimentare la matematică și super puterea lui este să exceleze în meseria de viitor profesor de matematică, chiar dacă mediul în care studiază nu este nici pe departe excelent.

Un alt exemplu pe care l-am descoperit îi implică pe doi frați gemeni de 13 ani din Ialomița, un alt județ lovit din plin de sărăcie, care își scriu temele pe rând, împărțind același creion. Locuiesc într-o singură cameră cu părinții lor și ceilalți doi frați mai mici decât ei. Materiile lor preferate la școală sunt biologia și chimia și visul din adâncul sufletului lor este să devină medici. Super puterea lor este să continue întins mai departe cu școala, chiar dacă pentru ei totul pare că merge împiedicat.

Ca acești copii minunați cu voință, pasiune pentru carte și visuri sunt mii în România. Îi putem susține să ajungă mai aproape de dorințele lor ajutându-i să meargă în continuare la școală și să contribuim la a crește o societate mai prosperă, prin donații în cadrul campaniei „Școala fără pauză”, o inițiativă de prevenire a abandonului școlar în comunitățile din România, desfășurată de Băneasa Shopping City, alături de Asociația Banca de Bine.

Aflată la cea de-a doua ediție, campania contribuie la prevenirea abandonului școlar prin donații de haine, încălțăminte, rechizite și echipamente IT&C care pot fi utilizate la cursurile online și destinate copiilor din medii defavorizate. Campania se derulează până pe 24 decembrie, când vizitatorii centrului comercial pot aduce la punctul de colectare din parcarea exterioară lucrurile necesare pentru copii cu vârste între 5 și 18 ani din șase județe ale țării care să poată continua să meargă la școală.

Donațiile vor fi livrate către familii din medii defavorizate din județele Teleorman, Giurgiu, Prahova, Ialomița, Suceava și Maramureș. Centrul de colectare este deschis în perioada campaniei de joi până duminică, în intervalul 12:00 – 20:00.

La prima ediție „Școala fără pauză”, Băneasa Shopping City, cu ajutorul partenerilor și al consumatorilor care au răspuns pozitiv invitației de a dona, au fost ajutați peste 4.000 de copii, cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani, din peste 50 de comunități dezavantajate din România. Materialul video al campaniei „Școala fără pauză” de anul trecut poate fi urmărit aici: 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Școala fără pauză” se derulează cu sprijinul Asociației Banca de Bine și al partenerilor DigiFM, Digi24 și Ecoclean.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri