Preotul Calistrat a omorât în trecut un cal. BOR: Vedetismul, fachirismul verbal cu aer sapiențial, ratări ale întâlnirii cu vocația

Data actualizării: Data publicării:
preot-calistrat-chifan
Preotul Calistrat Chifan. Foto: Facebook

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, transmite într-un nou punct de vedere referitor la preotul Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, județul Iași, filmat în timp ce lovește o femeie în curtea bisericii, că „vedetismul, grobianismul, fachirismul verbal cu aer sapiențial, violența de orice fel, incultura laică și teologică instalate în mediul clerical/ monahal sub masca «conservatorismului» de mahala xenofobă și filetistă, reprezintă tot atâtea ratări ale întâlnirii cu vocația pastorală, dar mai ales cu creștinismul însuși”

„Întrucât mi se solicită insistent și justificat un punct de vedere în legătură cu gestul violent și scandalos comis de un cleric monah acum două zile, dar și pentru că în același timp acest caz este subiectul unei anchete pe care doar eparhia de care aparține o poate desfășura și doar ea poate comunica rezultatele ei, eu nu pot transmite decât un punct de vedere general valabil referitor la conduita unui cleric, oricine ar fi el:

Vedetismul, grobianismul, fachirismul verbal cu aer sapiențial, violența de orice fel, incultura laică și teologică instalate în mediul clerical/ monahal sub masca «conservatorismului» de mahala xenofobă și filetistă, reprezintă tot atâtea ratări ale întâlnirii cu vocația pastorală, dar mai ales cu creștinismul însuși”, arată un punct de vedere transmis de purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu.

Anterior, Bănescu a spus joi seara că „impostura morală și spirituală” „răbufnește uneori, inevitabil, prin gesturi și cuvinte nepotrivite sau pur și simplu printr-un act necontrolat de violență”.

Preotul Calistrat Chifan de la Mănăstirea Vlădiceni, județul Iași, care a fost filmat miercuri seară în timp ce lovește o femeie în curtea bisericii, spune că, de fapt, doar a împins-o, dar după ce a fost provocat.

El mai spune că femeia, care între timp a înaintat plângere la poliție împotriva lui, și sora ei au mai creat conflicte la biserică, catalogându-le drept „femei cu probleme de comportament”, care fac „chestii obraznice”. „Mai multă lume a avut tangenţe cu ele. Sunt uşor deviante, sunt două suflete. Dar până la ce limită poţi răbda. Când faci chestii obraznice, doreşti să spurci imaginea mănăstirii. Vii tu o măciucă nemăritată să faci teatru în faţă la câteva sute de oameni”, a declarat părintele Calistrat pentru BZI.

Patriarhia Română, în 2003: Preotul Calistrat Chifan este o persoană violentă

Publicația locală Ziarul de Iași scrie că acestea nu sunt primele probleme pe care le-a avut preotul.

În 1999, el a fost decăzut din treaptă după ce nu a ascultat de stareții la trei mănăstiri unde a slujit și de unde a plecat mereu cu scandal.

Într-un comunicat al Patriarhiei Române din 2003, se precizează faptul că acesta era o persoană violentă și ar fi slujit inclusiv în case private din zona Bârnova, pe perioada cât nu a avut dreptul să slujească în biserică. Acesta a fost reprimit în rândurile clerului după ce și-a recunoscut o mare parte dintre fapte.

„Caracterul violent al ierom. Calistrat reiese și din faptul că, pe timpul șederii la Mănăstirea Sihăstria, a bătut un cal până l-a ucis. Alungat din Sihastria din pricina tulburărilor provocate, monahul Calistrat a plecat la Mănăstirea Dragomirna din jud. Suceava, împreună cu prietenul său, ierom. Antonie Câmpanu, de unde, datorită dezbinării și vrajbei provocate în această obște, a fost alungat de către conducerea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, la insistențele conducerii mănăstirii”, se precizează în comunicatul de presă menționat.

Editor : Alexandru Costea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri