Sari la conținut

Preşedintele Traian Băsescu a graţiat o femeie condamnată pentru furt, mamă a şase copii

Foto: presidency.ro

Potrivit unui comunicat al Administraţiei prezidenţiale, Traian Băsescu a semnat, luni, decretul de graţiere a Garofiţei Mocanu pentru restul rămas neexecutat din pedeapsa de 3 ani de închisoare, aplicată pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

Decizia preşedintelui Traian Băsescu are la bază „motive umanitare”, se arată în comunicatul citat de Mediafax. Garofiţa Mocanu este mamă a şase copii cu vârste cuprinse între un an şi 11 ani.

Ea este cea de-a treia femeie graţiată anul acesta de şeful statului.

Preşedintele Traian Băsescu a mai graţiat, pe 8 septembrie, o femeie bolnavă, în vârstă de 72 de ani, condamnată pentru corupţie, subliniind că a făcut public acest lucru deoarece nu vrea ca presa să-l critice pentru că a graţiat o persoană coruptă.

Tiron Jana, născută în 1942, a fost condamnată prima dată la doi ani cu suspendare în 1992 şi a doua oară la patru ani cu executare în 1997, dar nu a executat pedeapsa deoarece "certificatele de la dosar arată că a fost operată de neoplasm mamar, că are ciroză hepatică, abdomen operat, insuficienţă cardiacă, diabet zaharat", a explicat Traian Băsescu.

O altă femeie, mamă a cinci copii, a fost graţiată de şeful statului, pe 3 iunie. Angelica Lican mai avea de executat un rest de pedeapsă de doi ani şi şase luni pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat.