Exclusiv Raed Arafat: Vine Paștele, vin Floriile, este foarte important să înțeleagă lumea că trebuie să evite vizitele

Data actualizării: Data publicării:
raed arafat
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Măsurile de carantină din România au funcționat și vor funcționa dacă în continuare respectăm recomandările care s-au dat, pentru că toate măsurile care s-au luat depind de un actor principal: populația, a declarat sâmbătă seara la Digi24 șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Și pe partea sistemului sanitar, pe partea sistemului de urgență se iau măsuri, dar aceste măsuri nu sunt suficiente, dacă recomandările noastre nu sunt respectate, a adăugat oficialul.

„Acum suntem în situația în care noi am recomandat de ceva timp ca oamenii să stea foarte mult acasă și să iasă numai pentru anumite activități. Insistăm în acest moment ca populația să respecte aceste reguli. Vine Paștele, vin Floriile, este foarte important să înțeleagă lumea că trebuie să evite vizitele, să evite deplasările nejustificate, să nu ducă copiii să viziteze bunicii, să nu meargă tinerii să viziteze persoanele în vârstă și să fie un Paște altfel anul acesta, pentru binele tuturor”, a spus la Digi24 secretarul de stat în MAI. „Dacă nu se vor respecta aceste măsuri, riscul este să avem o creștere abruptă a numărului cazurilor și să fie infectate mult mai multe persoane”, a avertizat Raed Arafat.

„Dacă respectăm regulile care s-au impus și mai suportăm o perioadă, este posibil să ajungem să avem un platou (o curbă plată în evoluția cazurilor - n.r.) și să începem să scadem, până să ajungem la situația în care au ajuns alte țări. Dar acest lucru depinde de noi toți, nu numai de autorități și decidenți”, a arătat secretarul de stat.

„10 minute fatale”

Asta înseamnă că oamenii nu vor putea merge de Paște în vizită la părinți bifând pe declarația pe proprie răspundere „ajutor acordat persoanelor în vârstă”? a fost întrebat Raed Arafat. „Ba da, vor putea să meargă, dacă merg doar să ducă mâncare - o dau la ușa casei și pleacă - înseamnă că vor respecta pentru ce au mers. Dacă ei vor merge acolo ca să intre și să viziteze și să socializeze și să ducă cu ei copiii și tot ca să viziteze bunicii înseamnă că au încălcat recomandările și înseamnă că au pus în risc viața celor care sunt în vârstă”, a precizat Raed Arafat.

„Un bătrân care are susținători trebuie să primească sprijin. Dar când mă duc la el trebuie să am mască, trebuie să fiu la distanță, nu trebuie să intru în contact foarte apropiat, asta ca să-l protejez. Dacă mă duc cu toată familia să facem o vizită de 10 minute, aceste 10 minute pot să fie fatale în final pentru persoana respectivă, dacă o infectăm și este în categoria vârstei la care mortalitatea este foarte ridicată”, a explicat șeful DSU.

„Mă îngrijorează mai mult piețele, faptul că lumea s-a relaxat un pic”

Raed Arafat spune că e mai degrabă îngrijorat de imaginile pe care le-a văzut în ultimele zile cu piețele agroalimentare din România decât cele cu oamenii care s-au înghesuit pe aeroportul din Cluj ca să plece la muncă în Germania. Crede că oamenii s-au relaxat și sunt tentați să revină la vechile obiceiuri, dar avertizează că o declarație pe proprie răspundere poate avea consecințe penale.

„Mă îngrijorează mai mult partea cu piețele. Partea de la Cluj (cu românii înghestuiți în parcarea aeroportului - n.r.) a fost o parte de lipsă - foarte serioasă - de organizare, pentru că permisiunea ca oamenii să plece afară să muncească, pentru că unele țări își asumă să ia muncitori să muncească acolo, acest lucru a fost un aspect care era normal să se aprobe și din punct de vedere economic, și uman, pentru că sunt oameni care au rămas fără venit sau rămân fără venit, fără salarii, fără nimic; dar organizarea să-i aduci pe toți odată acolo, să te trezești că ai organizat avioanele la diferență de 50 de minute și să vină să-i ia pe toți și sunt 2.000 de oameni acolo - asta a fost partea dificilă și partea care nu era corectă”, a arătat Raed Arafat.

Secretarul de stat insistă că este foarte important ca oamenii să respecte în continuare regulile de distanțare socială.

„Pe când în piețe - și ce mă îngrijorează mai mult este faptul că lumea s-a relaxat un pic și nu respectă regulile generale, de distanțare socială, regulile de strictă izolare acasă, decât pentru activități foarte bine stabilite și care se fac foarte scurt și te întorci acasă, aceste lucruri se pare că totuși, în ultima perioadă, unii s-au relaxat și au crezut că minunea ține trei zile, după care ne facem treaba noastră.  E simplu să faci o declarație pe proprie răspundere și să spui la polițist uite, e declarația mea, eu mă duc pentru cutare treabă și tu de fapt de duci pentru total altceva, dar responsabilitatea ta trebuie să fie mai mare decât atât, ca om al societății. Dacă minți în declarație și infectezi pe alții - că e posibil să fii infectat și să nu știi acest lucru - sau te duci și te infectezi tu și duci infecția cu tine acasă, de aceea insist ca pentru următoarea perioadă oamenii să respecte ce este prevăzut în ordonanța militară”, a spus Raed Arafat.

Greul încă nu a trecut

Raed Arafat subliniază că în România nu a trecut perioada cea mai dificilă din epidemie. 

„Încă greul nu s-a terminat şi încă nu am ajuns la ce este foarte greu. Va trebui să înţelegem că va fi o perioadă ca în război, pentru că va creşte încă numărul, înainte să scadă. (...) Este posibil ca numărul pacienţilor de terapie intensivă să fie în creştere şi nu în scădere în perioada următoare” a subliniat Raed Arafat.

„Ca în orice ţară care are COVID şi care se răspândeşte comunitar, cum este la noi, cazurile existente sunt mult mai multe decât cazurile care sunt confirmate. Sunt mulţi simptomatici uşor şi asimptomatici, ăsta e şi motivul pentru care am recomandat să poarte masca, pentru că nu ai cum să ajungi să confirmi toate cazurile, este imposibil, dar clar că trebuie crescut numărul testelor. Lucrurile vor deveni mai uşoare pe parcurs, depinde acum şi cum evoluează lucrurile” a arătat Raed Arafat.

El spune că perioada care urmează va fi una foarte grea şi pentru personalul medical și este posibil să se treacă la orar de lucru de 12 ore cu 12 ore libere, iar cadrele de la alte specialităţi să vină îi ajute pe anestezişti, infecţionişti şi internişti.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri