Sari la conținut
News Alert

Recomandări de la MAI în caz de viscol

26 de județe și municipiul București se află sub avertizări de cod portocaliu și galben de vreme rea, iar în următoarele zile, în mare parte din țară sunt așteptate ninsori puternice, viscol și temperaturi ce pot atinge valori minime de -25 de grade. MAI a postat, pe Facebook, o serie de sfaturi utile pentru a face față vremii severe. 

mai

• Ascultaţi la radio, televiziune, buletinele meteorologice şi informaţiile autorităţilor locale responsabile cu gestionarea situaţiilor de urgenţă.

• Mâncaţi regulat şi beţi lichide, dar evitaţi excesul de cofeină şi alcool.

• Evitaţi să vă extenuaţi când curăţaţi zăpada depusă. Efortul fizic în condiţii de frig extrem poate cauza un atac de inimă. Înainte de a ieşi afară pentru a face efort fizic, este necesară o încălzire a organismului.

• Fiţi atenţi la semnele de îngheţ. Acestea includ pierderea simţurilor şi culoarea albă a vârfurilor degetelor de la mâini, de la picioare, urechilor şi nasului. Dacă observaţi astfel de simptome, solicitaţi imediat ajutor medical.

• Fiţi atenţi la semnele de hipotermie. Acestea includ frisoane incontrolabile, pierderea memoriei, dezorientare, incoerenţă, exprimare neclară, somnolenţă şi epuizare aparentă. Dacă observaţi astfel de simptome, duceţi victima într-un spaţiu călduros, îndepărtaţi-i hainele umede, încălziţi-i mai întâi partea centrală a corpului şi, dacă victima este conştientă, administraţi-i băuturi calde non-alcoolice.

• Solicitaţi ajutor medical cât mai urgent posibil.

• Economisiţi combustibilul pentru încălzit, dacă este necesar, menţinând temperatura în casă mai redusă decât în mod normal. Închideţi temporar alimentarea cu căldură în anumite camere.

Utilizaţi autoturismul, numai dacă este absolut necesar. Dacă trebuie să conduceţi, luaţi următoarele măsuri:

1. Circulaţi doar ziua, niciodată singur, şi anunţaţi cunoştinţele despre programul dumneavoastră.

2. Folosiţi drumuri principale; evitaţi drumurile secundare considerate scurtături.

Pe aceeași temă