Românii mănâncă mai puţină carne. Consumul de mezeluri a scăzut cu un sfert

Data publicării:
multa carne

Legumele au înlocuit o parte din preparatele din carne care se regaseau din belşug în meniul românilor ani la rând. Pe de-o parte, produsele din carne s-au scumpit și salariile românilor au rămas aproape la fel, iar pe de altă parte mulți le-au înlocuit cu produse mai sănătoase, precum lintea.

Au devenit și mai selectivi, având grijă la eticheta produsului, la specificații, la valoarea nutrițională”, consideră Ştefan Pădure, director executiv Asociaţia Română a Cărnii.

Cel mai bine se vede această tendinţă când vine vorba despre tineri. La prânz au renunţat de mult la mesele copioase, pe care carnea stătea la loc de cinste. De pildă, şaorma plină de sosuri a fost înlocuită.

„Am renunțat la toate felurile de carne pentru că nu mă simt bine după ce le mănânc. Le-am înlocuit cu foarte multe brânzeturi și lactate”, spune o persoană intervievată de reporterii Digi24.

Nutriţioniştii atrag atenţia că produsele din carne devin nocive dacă nu ştim să ne mai oprim.

„Având multă proteină, se pierde mult calciu din oase. Toate produsele animale nu sunt sănătoase, dar sunt gustoase foc, nu ne putem abține, acum e vară, e bine să mâncăm multe fructe și legume”, spune Virgiliu Stroescu, nutriţionist.

Indiferent dacă este vorba despre sărăcie sau grijă pentru siluetă, statisticile arată că un român mănâncă, în medie, 64 de kilograme de carne, faţă de 85, cât consumă un locuitor al Uniunii Europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri