Solicitanţii de permis auto care au probleme mari de auz, obligaţi să aibă oglinzi mai mari la maşini

Data actualizării: Data publicării:
scoala soferi shutterstock_591967400
FOTO: Shutterstock

Ministrul Sănătăţii a modificat printr-un ordin (Ordinul 1049/2019) condiţiile pentru obţinerea sau reînnoirea permisului de conducere, astfel încât solicitanţii care prezintă deficienţe profunde de auz sunt obligaţi să-şi echipeze maşinile cu oglinzi mai mari.

Ordinul ministrului Sănătăţii prevede: "Pct. 2.3: Solicitanţii care prezintă hipoacuzie profundă bilaterală care nu poate fi corectată la nicio ureche pot fi încadraţi doar în grupa 1 dacă vehiculul dispune de oglinzi mai mari. (...) Pct.2.4.: Pentru solicitanţii care prezintă hipoacuzie cu sau fără corecţie protetică, după caz, şi care solicită permis auto pentru grupa 1 se eliberează avizul apt/apt condiţionat, cu recomandarea echipării autovehiculului potrivit prevederilor pct. 2.3.".

Ordinul 1049/2019 privind modificarea Ordinului ministrului Sănătăţii 1162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul a fost publicat în Monitorul Oficial în această săptămână.

Potrivit noului act normativ, examinarea medicala pentru obtinerea permisului auto sau pentru schimbarea acestuia se face astfel:

a) candidatii pentru obtinerea permisului de conducere a autovehiculelor prevazute in grupele 1 si 2 sunt obligati sa efectueze un examen medical in scopul depistarii uneia sau a mai multor afectiuni prevazute in normele minime cuprinse in anexa;

b) candidatii pentru obtinerea permisului de conducere a autovehiculelor sunt obligati sa efectueze examinarile medicale inainte de eliberarea initiala a permisului de conducere; ulterior, conducatorii auto sunt obligati sa efectueze examinarile medicale ori de cate ori permisul de conducere este reinnoit, in conformitate cu reglementarile legale in vigoare.

Condiţiile impuse şoferilor cu deficienţe de auz:

Permisele de conducere auto pot fi eliberate sau reinnoite pentru candidatii sau conducatorii auto din grupa 2 numai cu avizul unei unitati de asistenta medicala autorizate. Se acorda o atentie deosebita examinarii medicale, tinandu-se seama de posibilitatile de compensare.

Parametrii functionali care trebuie sa fie respectati in situatia examinarii medicale a candidatilor si a conducatorilor auto din grupa 2 sunt: media pragurilor auditive pe audiograma tonala in camp liber pentru 500, 1.000, 2.000 si 4.000 Hz sa fie mai mica de 40 dB HL pentru fiecare ureche in parte si pentru fiecare ureche hipoacuzica cu corectie protetica adecvata.

In situatia in care exista limite medicale pentru reabilitarea hipoacuziei pentru una dintre urechi, conditia minima este sa se respecte pragul maxim de 30 dB HL in camp liber, pentru urechea mai buna, cu corectie protetica adecvata.

Solicitantii care prezinta hipoacuzie profunda bilaterala care nu poate fi corectata la nicio ureche pot fi incadrati doar in grupa 1 daca vehiculul dispune de oglinzi mai mari.

Sursa: Monitorul Oficial, Agerpres

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri