Terenuri gratuite pentru casă. Oferta unei primării pentru a-i atrage pe tineri înapoi acasă

Data actualizării: Data publicării:
teren cavnic

Un primar din Maramureș a găsit o modalitate inedită de a aduce acasă tinerii plecați la muncă în străinătate. În Cavnic, autorităţile le pun la dispoziție, gratuit, terenuri pentru construcția de case. Valabilă de altfel în toată țara, legea a stârnit imediat interesul localnicilor. În doar câteva zile, au depus cereri pentru astfel de terenuri peste 60 de tineri cu vârsta de până la 35 de ani. Cei mai mulți dintre ei sunt stabiliți în Italia, Franța sau Anglia.

Odată cu închiderea mineritului, în 2007, foarte mulți dintre localnicii din Cavnic au plecat la muncă în străinătate. Acum primaria vrea să-i aducă acasă, iar pentru asta le oferă gratuit teren pentru construcția unei locuințe.

"Cum poți să îi atragi dacă nu le oferi anumite facilități? Și atunci am zis să profităm de legea 15/2003 care reglementează clar condițiile de atribuire a unui teren tinerilor până în 35 de ani", a explicat Vladimir Petruț, primarul orașului Cavnic.

Potrivit legii, solicitanții trebuie să aibă domiciliul în Cavnic și să nu dețină un alt teren mai mare de 500 de metri pătrați. Până acum, pentru cele peste 100 de parcele de teren oferite de primărie, s-au înscris peste 60 de tineri. 90% dintre ei sunt plecați la muncă în străinătate.

"Știm că sunt plecați în străinătate pentru că în mediul online ne scriu mesaje, îmi scriu foarte multe mesaje tinerii și îmi solicită să le dau reglementări sau îmi spun cum pot să beneficieze și am constat că sunt foarte mulți tineri care sunt plecați în Franța, Belgia, Olanda, Austria. Și din Canada am primit aseară o solicitare de la un tânăr ca dorește să își facă o locuință", povesteşte Vladimir Petruț.

Raul a fost printre primii care și-a exprimat dorința de a primi teren gratuit de la primărie. Locuiește de 3 ani la Paris, dar își dorește să revină cât mai curând acasă.

"Lucrez în Franța, ca sudor. Îmi place ideea domnului primar cu terenuri gratuite ca să ajute tinerii ca să se întoarcă acasă. Urmează să depun cerere vineri, când ajung și eu acasă", promite tânărul.

"Am aflat de inițiativa domnului primar de pe Facebook și am zis că o să încerc și eu să depun o cerere să văd dacă o să reușesc să iau un pământ în Cavnic pentru locuință. Ne ajută foarte mult deoarece noi nu avem posibilitate să cumpărăm, poate, un teren", spune Iulia Bud, localnică din Cavnic.

"- Trebuie terenuri să facă casă fiecare, să atragem Cavnicul cu cât mai multă populație în Cavnic.
- A depus și fiul dvs cerere?
- Da", spune un localnic.

Odată ce vor primi terenul, tinerii vor avea la dispoziție 3 ani pentru ridicarea casei. În prezent, Cavnicul are 5 mii de locuitori, dintre care 1600 sunt vârstnici și 800 sunt copii. Prin oferirea de terenuri de casă gratuite, primăria își dorește creșterea populației, dar și a încasărilor din impozite și taxe la bugetul local.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Un bărbat a primit în contul de salariu de 330 de ori mai mulți bani decât i se cuveneau. Ce a urmat după ce...
Digi FM
Mircea Geoană, huiduit în comuna în care e cetățean de onoare. Edilul localității, supărat: „Nu mi s-a mai...
Pro FM
Chipul Madonnei, tot mai transformat. Artista, protagonista unei inedite ședințe foto într-o mașină vintage
Film Now
Blake Lively, într-o salopetă mulată pe corp, asemănătoare costumului din Deadpool purtat de soțul ei. Arată...
Adevarul
A fost votat orașul ideal - lider mondial la calitatea vieții în 2024. București, salt spectaculos în...
Newsweek
Europa revine la serviciu militar obligatoriu. Nu se poate baza pe SUA pentru un război cu Rusia
Digi FM
Mircea Geoană, huiduit în comuna în care e cetățean de onoare. Edilul localității, supărat: „Nu mi s-a mai...
Digi World
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de...
Digi Animal World
Cum a reușit un câine să incendieze locuința stăpânilor săi. Momentul a fost surprins de camerele de...
Film Now
Actrița din "Doi bărbați și jumătate", căsătorită cu un lord britanic, despre relațiile cu familia regală...
George Clooney Kamala Harris
George Clooney anunţă că o susţine pe Kamala Harris