Tinerii din România sunt cei mai săraci din UE. Nu pot face față cheltuielilor neprevăzute și nu au bani să înlocuiască hainele uzate

Data publicării:
BUCURESTI - FUTURE JOBS CUP - TIKTOK - 25 OCT 2023
Sociologii spun că acest lucru se datorează lipsei de politici sociale și de locuri de muncă plătite. Foto: Inquam Photos

Tinerii din România sunt cei mai săraci din Uniunea Europeană, arată datele Eurostat. Aceștia nu pot face față unor cheltuieli neprevăzute și nu au bani pentru a-și înlocui hainele uzate. Mai exact, sunt de patru ori mai săraci decât omologii din blocul comunitar, România având cea mai mare rată de deprivare materială și socială severă în rândul tinerilor cu vârste între 15 și 29 de ani, de 25.4%, în contextul în care media pentru întreaga Uniune Europeană este 6%. România are, de asemenea, cel mai ridicat procent al tinerilor care nu lucrează sau nu se află în formare profesională.

Un sfert dintre tinerii români (25,4%) suferă de privațiuni materiale și sociale severe, arată datele Eurostat, citate de euronews.

Este cea mai mare pondere din Uniunea Europeană și de peste patru ori mai mare decât media de 6% înregistrată la nivelul întregii Uniuni Europene.

Deprivarea materială și socială severă reprezintă lipsa efectivă a resurselor necesare și de dorit pentru a avea o viață decentă.

Tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani sunt considerați ca făcând parte din această categorie dacă nu pot îndeplini șapte din cele 13 criterii, printre care se numără capacitatea de a face față unor cheltuieli neprevăzute, de a menține o locuință suficient de caldă, de a înlocui mobila, hainele și încălțămintea uzate, de a avea acces la o mașină pentru uz personal sau de a avea o conexiune la internet.

Sociologii spun că acest lucru se datorează lipsei de politici sociale și de locuri de muncă plătite. În 2022, România a avut și cel mai ridicat procent de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani care nu aveau nici un loc de muncă și nici nu urmau o formă de educație sau formare profesională, de 19,8%, cu mult peste media UE de 11,7%.

Bulgaria, cu 18,6%, are a doua cea mai mare rată din UE, iar Grecia se află pe locul al treilea, cu o rată de 14,9%.

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri