Sari la conținut

VIDEO. Elicopter SMURD prăbușit. Ce spunea copilotul despre tragedia aviatică de la Sibiu

Copilotul elicopterului SMURD prăbuşit în lacul Siutghiol devenise cetăţean de onoare al oraşului său natal, Mioveni, de Ziua Naţională a României.

Un tânăr care salvează oameni, care pe timp de ploaie, pe timp de vreme nefavorabilă este în slujba cetăţeanului. Domnul Crăcănel Ginel, care este comandant de zbor la SMURD Bucureşti” - astfel era prezentat copilotul la ceremonia din Mioveni.

Într-una din cele mai importante zile din viaţa lui, primul gând al copilotului a zburat către cei opt camarazi ai săi, care au pierit în accidentul de elicopter din judeţul Sibiu.

Daţi-mi voie şi permiteţi-mi, dacă se poate, înainte de alte mulţumiri, să păstrăm un moment de reculegere pentru colegii noştri care nu mai departe decât acum o săptămână şi-au pierdut viaţa la datorie, în Poligonul Cinciu. V-aş ruga să nu uitaţi că în permanenţă cineva acolo sus veghează pentru liniştea şi pentru sănătatea dumneavoastră”, spunea el.

Părinţii copilotului nu pot accepta ideea că pasiunea din copilărie i-a adus tânărului sfîrşitul.

„Nu e uşor să ajungi pilot, nu oricine poate să ajungă pilot. De la 14 ani, a fost elev la Liceul Militar, se chinuia săracul de el, a făcut sectoare în Craiova”, povestește Mircea Crăcănel.

Prin clipe cumplite trece şi familia pilotului Petre Cătuneanu. Singurul său copil, o fată care este studentă, a postat pe internet o imagine cu ea şi tatăl ei, însoţită de un mesaj emoţionant: „Ţi-ai dat viaţa pentru ce iubeai mai mult: să zbori şi să salvezi vieţi. Tu eşti eroul meu! Dumnezeu să te ierte!”

Zborul era viaţa lui, se rotea, ne făcea cu mâna. Ce faceţi domn' Petrică, iar ne-aţi dat jos florile! Un băiat deosebit, o bunătate de om”, spune un vecin.

Ultimul trup scos din elicopter, la 12 ore după prăbuşire, a fost cel al asistentei medicale Gabriela Harton. Era însărcinată cu al doilea copil. După ce a aflat de prăbuşire, iubitul ei a venit la spital şi aştepta cu înfrigurare veşti despre soarta ei.

Are o fetiță de 13 ani care a rămas fără tată la un an jumate. Acum a murit și maică-sa”, spune Ion Pogorşteanu, tatăl asistentei.

Colega asistentei, medicul Laura Vizireanu, a fost prima persoană adusă la mal, însă colegii ei nu au putut să-i salveze viaţa.

A lucrat pe mașină și a vrut să lucreze în elicopter, a fost pasiunea și viața ei”, spune Rodica Tudoran, şefa UPU Constanţa.

Ultima misiune a echipajului SMURD a fost transferarea unei paciente de la Tulcea la Constnaţa. Femeia a rămas înmărmurită când a aflat ce s-a întâmplat.