Zonele din București în care un loc de parcare a ajuns să coste mai mult decât o garsonieră

Data publicării:
masini in parcare subterana
Unele locuri de parcare au ajuns să coste mai mult decât o garsonieră în București. Foto: Profimedia

În București circulă 1,8 milioane de mașini pentru care există doar 250.000 de locuri de parcare. Așa se explică de ce locurile de parcare din complexurile rezidențiale - cele din subsol sau de lângă bloc - au ajuns la prețuri uluitoare. Variază de la 5.000 la 60.000 de euro, în funcție de zona în care se află.

Într-un complex rezidențial din Sectorul 6 al Capitalei, prețul pentru un loc de parcare începe de la 5.000 de euro și ajung chiar și la 13.000 de euro, la care se adaugă TVA.

Antoanela Coșma, reprezentant al dezvoltatorului: În prețul unui loc de parcare avem influența terenului, mai scump în nord decât în sud, avem costurile construcției, mai multe instalații, costuri mai mari. Avem necesitatea de a parcă: dacă avem unde parca, costul e mai mic, nu avem unde, costul e mai mare.

Locurile de parcare sunt scumpe aproape în toate ansamblurile rezidențiale din București. Potrivit unei analize făcute de Ziarul Financiar, sunt complexuri de lux în sectorul 4 unde parcările depășesc suma de 14.000 de euro, iar altele din sectorul 1 care ajung chiar și la suma de 30.000 de euro. Există și gama premium la parcări, acolo unde un loc costă la fel de mult cât o garsonieră. Un exemplu ar fi în zona Lacului Floreasca, acolo unde locul de parcare costă chiar și 59.000 de euro. În acest complex însă, prețul unui apartament ajunge la trei milioane de euro.

Beatrice Dumitrașcu, reprezentant al dezvoltatorului: Sunt costuri imense pentru a face toate aceste subsoluri. Costurile cu terenul, la finalul zilei, dau niște cifre care trebuie să intre în parametri. Noi am vândut atâtea locuri de parcare cât ne-am propus. Dar nu spun că la finele acestei dezvoltări nu vom rămâne cu locuri de parcare, pentru că nu este o garanție. Dar ele pot fi păstrate, să fie date pentru zona de comercial.

Tarifele ridicate au făcut ca spațiile să se vândă destul de greu, însă dezvoltatorii imobiliari au găsit și alte soluții.

Antoanela Coșma: Oferim posibilitatea clienților să le achiziționeze în rate, pe un an, doi, trei. Multe le închiriem. În acest complex rezidențial, închirierea pleacă de la 250 și ajuge la 350 de lei pe lună pe locul de parcare.

Însă și așa, unii oameni care locuiesc în complex caută variante alternative.

-Parchez pe locurile de la primărie sau parchez neregulamentar.

-Te-ai interesat să vezi dacă îți găsești un loc pe aici? Să închiriezi?

-Da, dar nu sunt interesat. Prețurile la chirii pentru locurile de parcare sunt la fel de ridicate.

Și tarifele de la locurile de parcare de reședință s-au majorat în ultimii ani. Acum un bucureștean plătește între 500 și 700 de lei pe an pentru închirierea unui spațiu.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri