UE intenționează să extindă mecanismul de control al exporturilor de vaccin până la finalul lunii iunie

Data publicării:
drapelul uniunii europene și o doză de vaccin
UE va extinde mecanismul de control al exporturilor de vaccin până la finalul lui iunie. FOTO: Profimedia Images

Uniunea Europeană intenționează să extindă mecanismul de control al exporturilor de vaccinuri împotriva Covid-19 produse în statele membre până la finalul lunii iunie, au declarat joi surse europene pentru Reuters, potrivit Agerpres.

Decizia UE ar putea astfel spori tensiunile cu țările terțe care se bazează pe vaccinurile produse în interiorul blocului comunitar.

La 29 ianuarie, Comisia Europeană a adoptat un mecanism de control al exporturilor de vaccinuri anti-COVID-19 produse în statele UE, pentru a preveni ieşirea din blocul comunitar a unor cantităţi de vaccin care, în virtutea contractelor încheiate cu companiile farmaceutice, sunt destinate statelor membre.

Executivul comunitar a luat această decizie în urma unei dispute cu compania farmaceutică britanico-suedeză AstraZeneca.

Mecanismul ar urma să expire la finalul lunii martie, însă Comisia Europeană dorește prelungirea acestuia până la 30 iunie.

„Comisia va propune extinderea până la finalul lui iunie. Şi a fost primită de statele membre cu aprobare, nu neapărat cu entuziasm, dar există o senzaţie că încă avem nevoie de acest mecanism”, a declarat un diplomat european.

O altă oficialitate UE a adăugat că la reuniunea săptămânală de miercuri a Comitetului reprezentanţilor permanenţi (COREPER, format din ambasadorii ţărilor membre pe lângă UE) numeroase state au sprijinit măsura, inclusiv Germania şi Franţa.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri