Scenariul sumbru al unui Brexit fără acord

Data actualizării: Data publicării:
Brexit clepsidra
FOTO: Getty Images

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, prevăzută la 31 octombrie, „este un moment tragic pentru Europa”, a declarat preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, într-un interviu publicat duminică de cotidianul spaniol El Pais, informează Agerpres.

Şeful executivului european, al cărui mandat se va încheia exact la 31 octombrie, a spus că Brexit-ul „este împotriva sensului istoriei şi a spiritului (fostului om de stat britanic Winston) Churchill, care în perioada sa pleda pentru Statele Unite ale Europei”.

„Cred că avem încă posibilitatea de a ajunge la un acord cu Londra”, a afirmat Juncker, calificând drept „constructivă şi parţial pozitivă” întâlnirea pe care a avut-o luni în Luxemburg cu premierul britanic Boris Johnson.

„Nu împărtăşesc ideea celor care consideră că Johnson se joacă cu noi şi cu el însuşi. Cred că el încearcă să caute un acord acceptabil atât pentru Parlamentul britanic, cât şi pentru Parlamentul European”, a spus el.

În interviu, Juncker şi-a exprimat regretul că executivul european a decis să nu intervină în 2016, când Marea Britanie organiza referendumul asupra apartenenţei sale la UE şi când aproape 52% dintre votanţi s-au pronunţat în favoarea unei ieşiri.

Juncker a spus că a existat „o campanie de minciuni şi ştiri false” înainte de acest referendum.

„La Comisie, am decis să nu intervenim, la cererea lui David Cameron (premier al Regatului Unit din 2010 până în 2016), iar acest lucru a fost o mare eroare”, a spus Junker.

Într-un alt interviu, difuzat de Sky News duminică, Juncker s-a declarat convins că Brexit-ul va avea loc, reiterând că dacă Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană fără acord, atunci va exista o nouă graniţă între Irlanda de Nord şi Irlanda.

Editor web: Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri