Vaccinul AstraZeneca va fi făcut românilor sub 55 de ani, cu rapel la 8 săptămâni

Data publicării:
cutie cu doze de vaccin astrazeneca impotriva covid-19
Doze de vaccin anti-COVID AstraZeneca. Foto: Getty Images

Vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, iar intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni, anunță Comitetul național pentru vaccinare.

Intervalul de vârstă recomandat pentru vaccinare ar putea fi prelungit în funcţie de apariţia noilor date ştiinţifice, potrivit unui comunicat al CNCAV.

Potrivit Agenţiei Europene a Medicamentului, vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulţilor cu vârsta peste 18 ani. Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi şi globule albe specializate care acţionează împotriva virusului, oferind astfel protecţie împotriva COVID-19. Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4 - 12 săptămâni de la prima doză.

„În urma recomandărilor transmise de Ministerul Sănătăţii, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), precum şi de Grupul Ştiinţific din CNCAV, ţinând cont de precizările din Rezumatul Caracteristicilor Produsului (RCP) şi de studiile disponibile până la momentul autorizării condiţionate de punere pe piaţă, în România, vaccinarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca este recomandată pentru grupa de vârstă 18 - 55 de ani, cu posibilitatea creşterii acestui interval în funcţie de apariţia noilor date ştiinţifice. De asemenea, intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni”, se arată în comunicatul CNAV.

Vaccinul AstraZeneca este un vaccin monovalent compus dintr-un singur vector adenoviral modificat (un virus inofensiv), care transmite celulelor umane „instrucţiunile” necesare producerii proteinei spike specifice coronavirusului care provoacă COVID-19. Sistemul imunitar al persoanei recunoaşte că această proteină specifică nu ar trebui să se afle în organism şi reacţionează prin producerea de mijloace de apărare naturale împotriva infecţiei SARS-CoV-2.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri