VIDEO Misterul "cimitirelor" de mașini electrice abandonate pe câmpurile din China, elucidat. Care este explicația

Data actualizării: Data publicării:
masini electrice abandonate China
Sursa foto: captură YT ICA

Zeci de mii de mașini electrice zac abandonate pe câmpurile din preajma mai multor orașe din China. Misterul format în jurul acestor "cimitire" auto a fost elucidat de cei de la Inside China Auto, care au explicat care sunt motivele pentru care acele mașini au ieșit din uz.

În ultima perioadă, mai multe clipuri cu miile de mașini abandonate pe câmpuri din jurul unor orașe chineze au devenit virale în mediul online. Mulți internauți credeau că acele modele au fost abandonate acolo pentru că nu funcționează, dar adevărul din spatele acestei situații e altul.

Multe dintre autoturismele care zac abandonate au făcut parte din flote auto de ride-sharing sau car-sharing și au aparținut unor companii care nu mai activează pe piața chineză. Multe dintre modelele de pe câmp sunt Neta V sau BAIC BJEV EC3, mașini electrice care au fost folosite doar pentru astfel de servicii.

Sunt, însă, și mașini electrice care sunt complet distruse și zac ruginite printre buruieni și gunoaie. Membrii echipei Inside China Auto, un canal de YouTube care produce conținut strict legat de piața auto din China, au mers pe teren să vadă care-i situația. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

China a pompat miliarde pentru mașinile electrice, UE se uită atent

Guvernul chinez a impulsionat puternic piața auto electrică prin acordarea de subvenții, iar cererea a contribuit la dezvoltarea unei industrii care a crescut exponențial.

China este în prezent lider mondial în domeniul automobilelor ecologice, producând anul trecut aproximativ 6 milioane de vehicule electrice și hibride plug-in, adică aproape una din trei mașini noi vândute pe plan intern. China deține 60% din parcul de vehicule electrice din lume și are cea mai extinsă infrastructură de încărcare a vehiculelor electrice de pe glob – construită, de asemenea, cu sprijinul guvernului.

Dar această dezvoltare fulgerătoare a lăsat în urmă și numeroase victime. Multe dintre companiile de ride-hailing care au adoptat timpuriu vehiculele electrice au dat faliment. În prezent, există în jur de 100 de producători chinezi de automobile electrice, în scădere de la aproximativ 500 în 2019.

Uniunea Europeană s-a uitat atent la aceste practici și caută nu numai să învețe o lecție, dar să și ofere una.

Recent, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunța deschiderea unei anchete privind subvenţiile de stat chineze pentru maşinile electrice, pentru a apăra industria europeană împotriva „preţurilor scăzute în mod artificial”.

„Pieţele globale sunt acum inundate de maşini electrice chinezeşti ieftine, al căror preţ este menţinut în mod artificial scăzut prin subvenţii guvernamentale masive”, a spus von der Leyen în discursul anual privind starea Uniunii Europene, susţinut în Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, relatează Agerpres.

„Europa este deschisă concurenţei. Nu unei nivelări în jos”, a spus ea. „Trebuie să ne apărăm împotriva practicilor neloiale. Dar, în egală măsură, este vital să menţinem deschise liniile de comunicare şi dialog cu China, pentru că există şi subiecte în care putem şi trebuie să cooperăm. Reducerea riscurilor, nu decuplarea - aceasta va fi abordarea mea cu conducerea chineză la summitul UE-China din acest an”, a precizat Von de Leyen. 

Editor : C.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri