ANAF a blocat peste 10 milioane de euro din conturile companiilor rusești care acționează în România

Data publicării:
lucian heius face declaratii
Lucian Ovidiu Heiuş, preşedintele ANAF. Foto: George Călin/ Inquam Photos

ANAF a verificat peste 2.400 de persoane fizice şi juridice în contextul sancţiunilor internaţionale aplicate Rusiei după începerea războiului din Ucraina, a blocat puțin peste 10 milioane de euro din conturile unor companii ruseşti care acţioneză în România şi a confiscat alte 13 milioane de lei, a anunţat preşedintele Agenţiei, Lucian Ovidiu Heiuş, informează Agerpres.

"Practic, începând cu data de 28 februarie, anul acesta, la nivelul ANAF s-au efectuat verificări în vederea identificării persoanelor sau entităţilor care au fost supuse sancţiunilor internaţionale. Am verificat peste 2.400 de persoane fizice şi juridice, am emis 7 ordine de preşedinte ANAF la diverse societăţi şi vă spun câteva din ele: Aeroflot, TMK, sunt vreo 4 societăţi care aparţin aceluiaşi grup, Metalloinvest Trading, MMK Metalurji, MMK Metalurji Sanayi. Deci în total 7 societăţi care au fost supuse acestor sancţiuni internaţionale şi la care ANAF a aplicat întru totul sancţiunile internaţionale", a declarat Lucian Ovidiu Heiuş.

Acesta a adăugat că, pe lângă blocarea celor 10 milioane de euro, au fost date amenzi contravenţionale celor care nu au respectat deciziile ANAF în valoare de 280.000 de lei şi au fost confiscate sume de peste 13 milioane de lei.

"În acelaşi timp, ca preşedinte ANAF, am emis şi 9 ordine de derogare de la aceste sancţiuni pentru că am considerat că nu este normal ca anumite companii unde lucrau foarte mulţi angajaţi şi care riscau să fie închise să nu-şi desfăşoare activitatea. Şi ştiţi că există o ordonanţă dată şi o directivă europeană care permite, în anumite condiţii, suspendarea acestor sancţiuni prin numirea unui administrator special care practic supervizează toate plăţile care se fac în cadrul companiei şi toată activitatea companiei pentru ca nicio resursă financiară nu ajungă la oligarhii ruşi de pe această listă", a mai spus Lucian Ovidiu Heiuş.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri