Bogdan Aurescu, de Ziua Naţională: România s-a conturat ca un stat activ, responsabil şi solidar

Data publicării:
Ministrul de externe, Bogdan Aurescu gesticuleaza la pupitru
Bogdan Aurescu. Foto: George Călin/Inquam Photos

Ziua Naţională este un prilej pentru reafirmarea obiectivelor fundamentale, inclusiv de politică externă, ale naţiunii române, a transmis ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, în mesajul său de 1 Decembrie, afirmând că reacţia ţării noastre faţă de războiul din Ucraina a conturat statul român drept unul activ, responsabil şi solidar, informează Agerpres.

"Acţiunea României în acest context nu a fost trecută cu vederea la nivelul comunităţii internaţionale, ci, dimpotrivă, ne-a conturat şi mai puternic profilul unui stat activ, responsabil şi solidar. Toate eforturile noastre pentru ajutorarea Ucrainei au fost posibile datorită solidarităţii tuturor românilor, ceea ce demonstrează, o dată în plus, faptul că societatea română are maturitatea, forţa şi determinarea necesare pentru a depăşi chiar şi cele mai dificile crize. În plus, spre deosebire de momente precedente în istoria noastră, România de astăzi nu se confruntă singură cu aceste greutăţi. România este parte din cea mai puternică alianţă de securitate colectivă - NATO, şi parte a Uniunii Europene, un spaţiu de valori democratice şi drepturi fundamentale, de prosperitate şi cultură împărtăşite", menţionează Aurescu.

Dovadă a încrederii de care se bucură ţara noastră în acest context şi a importanţei sale la nivel regional sunt, printre altele, organizarea cu succes la Bucureşti, în premieră, a Reuniunii miniştrilor afacerilor externe din statele membre NATO, la 29-30 noiembrie 2022, precum şi găzduirea Reuniunii Liderilor de la Munchen (Munich Leaders Meeting - MLM), eveniment prestigios, care constituie formatul restrâns al Conferinţei de Securitate de la Munchen (Munich Security Conference - MSC), se mai arată în mesajul ministrului de Externe.

"2022 este, totodată, anul în care am marcat 160 de ani de la înfiinţarea Ministerului Afacerilor Externe al României - 160 de ani de diplomaţie română modernă. Păstrând ca reper activitatea diplomaţilor care au contribuit la întemeierea României unite, democratice şi moderne, acţiunea şi conduita diplomatică sunt în continuare dedicate aceluiaşi scop fundamental de protejare şi promovare a valorilor, intereselor şi obiectivelor ţării noastre şi ale bunăstării şi securităţii cetăţenilor noştri. Apărarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor români de peste graniţe, inclusiv a celor legate de identitate, limbă, conştiinţă, face parte din mandatul diplomaţiei române. În acest sens, consolidarea dialogului şi a legăturilor cu membrii comunităţilor româneşti constituie o linie de acţiune prioritară a diplomaţiei române, inclusiv prin oferirea unor servicii consulare eficiente şi prin susţinerea promovării valorilor identităţii noastre culturale şi spirituale", spune Aurescu.

Potrivit acestuia, Ziua Naţională este momentul în care avem datoria să onorăm memoria tuturor celor care au contribuit la devenirea României de astăzi, amintindu-ne cu respect de voinţa şi priceperea celor care au făcut posibilă atingerea idealului naţional, repere care trebuie să ne călăuzească şi în atingerea obiectivelor actuale, cu speranţă şi încredere în viitorul pe care îl construim împreună.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri