CinemaTePeca prezintă „Nunta de piatră”, filmul interzis de „Dumnezeu”

Data actualizării: Data publicării:
nunta de piatra crop

Sâmbătă la CinemaTePeca îi vedem pe Leopoldina Bălănuță, Ernest Maftei și Mircea Diaconu în „Nunta de piatră, filmul care și-a așteptat premiera un an de zile, fiindcă „Dumnezeu fusese chemat urgent de Ceaușescu.

cristian tudor popescu

„Frica de scaun”, cum era numită în Epoca de Aur teama de concediere, a fost cauza amânării vreme de un an a premierei filmului regizat de Mircea Veroiu și Dan Pița, premiat cu Oscar-ex aequo la Festivalul filmului pentru artă cinematografică, Ciudad de Panama.

Dumitru Popescu, alias „Dumnezeu”, ministru adjunct al Culturii și aghiotant al lui Nicolae Ceaușescu, s-a ridicat de pe scaun în timpul primei vizionări a filmului și a părăsit sala. S-a strigat „Tăiați!”, dar nimeni nu știa ce anume, de unde până unde. Și nimeni n-avea curajul să întrebe. Sau să dea undă verde difuzării. În 29 ianuarie 1973, un an mai târziu, filmul a ajuns pe marele ecran, tot cu ajutorul lui „Dumnezeu” - Popescu Dumitru. Cenzorul întreba nedumerit de ce nu rulează „Nunta de piatră. El n-avea obiecții, doar că fusese sunat de Nicolae Ceaușescu și plecase subit de la film.

„Nunta de piatră combină antagonic două mediu-metraje inspirate de povestirile lui Ion Agârbiceanu, „Fefeleaga” și „La o nuntă. Acțiunea filmului se petrece în Roșia Montană la începutul anilor 1900 și urmărește, asemenea povestirilor, destinul tragic al Fefeleagăi, în primul capitol, și peripețiile unei mirese furate, în cel de-al doilea.

Cele două părți ale filmului contrastează prin tematică și viziune regizorală. „Fefeleaga” lui Mircea Veroiu pune accentul pe austeritate, singurătate și suferință, în vreme ce Dan Pița destramă taina cununiei cu umor și ironie. Două personaje cheie, ceterașul (Radu Boruzescu) și dezertorul (Mircea Diaconu), traversează cele două povești alăturând și alăturându-se destinele protagoniștilor.

Emisiunea CinemaTePeca este difuzată la Digi24 în fiecare sâmbătă, de la ora 21.00. Gazda cinefililor este istoricul și criticul de film Cristian Tudor Popescu. Cele mai valoroase filme ale cinematografiei românești sunt la Digi24, în fiecare weekend, la o calitate deosebită și într-o prezentare savuroasă, purtând semnătura lui Cristian Tudor Popescu.

Televiziunea de știri Digi 24 este parte a grupului Digi | RCS & RDS. Grupul Digi mai deține deține primul post Ultra HD din România, Digi 4K, televiziunile Digi Sport 1, 2, 3, și 4, postul de filme (pay-tv) Film Now, televiziunile tematice Digi World, Digi Life și Digi Animal World, televiziunile de muzică UTV, Music Channel, Hit Music și posturile de radio Pro FM, Digi FM, Music FM, Dance Fm și Chill FM.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri