Aspect sau gust? De ce ajung merele românești mâncare pentru oi și vaci

Data actualizării: Data publicării:
oi mere voinesti

Nu suntem în top în Uniunea Europeană, dar suntem totuși mari amatori de fructe. Ca valoare, importăm de zece ori mai mult decât exportăm fructe. Producem circa 800.000 de tone de fructe la noi în țară și tot cam atâta fructe exotice importăm. Iar fructele de import - o știe deja toată lumea - nu sunt neapărat gustoase, dar sunt foarte aspectuoase. Ce se întâmplă cu producția de fructe din România și de ce preferăm să importăm? Pentru că avem, totuși, o problemă cu producția: am putea să producem mai mult, dar avem o problemă cu valorificarea. Un lanț al slăbiciunilor.

Am mers la Voinești, în județul Argeș, localitate făcută celebră de gustosul soi de mere care îi poartă și numele. Întâlnim un fermier care răstoarnă lăzi mari cu mere, le trece printr-un utilaj care le toacă și apoi le împrăștie pe jos. Devin hrană pentru oi și vaci. 

- De câte ori faceţi asta? Zilnic sau cum procedaţi?

Eugen Marin, fermier: Zilnic, cam trei, patru platforme pentru oi, cam 10 containăre la vaci, că trebuie să scăpăm de ele, au înflorit pomii, apar celelalte.

 

Eugen Marin este din Voineşti şi are 50 de hectare de livadă. Jumătate dintre acestea sunt plantate cu meri, 20 de hectare cu pruni, 3 hectare cu peri şi un hectar cu cireşi. Anul trecut a obţinut o producţie de aproximativ 1.000 de tone de mere, însă a reuşit să vândă foarte puţin. Ca să nu arunce fructele, a luat decizia să le dea de mâncare vacilor şi oilor. Toată producţia este ţinută acum într-un depozit, în anumite condiţii de temperatură şi umiditate. Fructele rezistă în depozite chiar și un an.

- Pot să reziste de pe un an pe altul. Deci pot rezista un an fără probleme, ne asigură Eugen Marin.

- Păi vedem aici, primele recoltate în toamna lui 2018, au făcut şapte luni. Dar văd că aveţi toate lăzile pline, până la cele de sus.

- Tot ce e în depozit este plin până sus.

Fermierul spune că marea problemă o reprezintă importurile masive. Piaţa şi supermarketurile sunt pline de mere din Polonia sau Italia, iar producătorii români sunt daţi la o parte. În urmă cu câteva săptămâni un supermarket i-a returnat o maşină întreagă cu mere pe motiv că nu corespundeau din punct de vedere estetic.

Producătorii nu reușesc să-și vândă marfa

- Deci pe astea vi le-au trimis înapoi.

- Da, sunt trimise înapoi.

- Putem să rupem unul pe... E, care ziceţi că e pretenţia lor? Culoarea pulpei, dintr-o parte în alta?

- Culoarea pulpei dintr-o parte în alta să fie uniformă. Dacă vedeţi... Pardon... Pe lângă casa seminală se vede o schimbare de culoare.

- Aici? Puţin perceptibilă, aşa.

- E o treabă de soi, de faptul că a acumulat suficient zahăr, ne explică fermierul.

În România, suprafaţa cultivată cu pomi fructiferi depăşeşte o sută de mii de hectare. Astfel, producem anual peste 800 de mii de tone de fructe. Pe primul loc în topul producţiei se situează prunele cu 445 de mii de tone, urmate de mere cu aproximativ 349 de mii de tone şi cireşe cu peste 58 de mii de tone.

Producătorii români pierd însă bătălia cu cei străini la capitolul productivitate. Multe dintre livezi sunt îmbătrânite, ceea ce face ca producţia să fie mai mică, iar fructele nu la fel de arătoase ca cele din import.

România importă fructe masiv

Aurel Tănase, preşedinte OIPA: În România se întâmplă următorul fenomen. Având în structura asta de 102 mii de hectare cca 60 la sută plantaţii vechi, raportul între fructul comercial şi fructul destinat industrializării - că e prin procesare sub formă de gemuri, compoturi sau alcool - este destul de mic în faţa necesarului de producţie proaspătă.

Balanţa importuri-exporturi este însă complet dezechilibrată. Anul trecut, România a importat fructe în valoare de 639 de milioane de euro şi a exportat de doar 66 de milioane de euro.

Cel mai mult importăm din Grecia, Olanda şi Germania.

„Sunt nişte pere foarte frumoase, foarte arătoase, dar nu au niciun gust, din străinătate aduse, iar perele nostre de la piaţă nu sunt aşa de frumoase, dar au gust”, confirmă o doamnă întâlnită într-un supermarket.

„Tocmai ne-am întors la aceste mere, care am impresia că sunt din Polonia, şi ne-am întors la ele pentru că am zis că au ceva gust”, explică un alt client.

Fructele preferate ale românilor

În medie, un român mănâncă aproximativ 100 de kilograme de fructe şi produse din fructe pe an, mult, însă, sub media europeană. Potrivit statisticilor, cele mai consumate fructe de către români sunt merele, pepenii şi bananele.

- Consumăm zilnic, consumăm foarte multe. Și struguri şi legume.

- Ce fructe preferaţi să cumpăraţi?

- Lămâi, portcocale, prune, mandarine.

- Sunteţi consumatoare de fructe, mâncaţi zilnic?

- Destul de mult. Nu foarte mare consumatoare, dar îmi plac fructele şi mâncăm fructe, sigur. Uite.

- Ce preferaţi?

- Struguri, pepeni şi kiwi îmi plac.

- Mere româneşti, că sunt destule şi foarte ieftine, în rest banane, portocale, kiwi.

Cantitatea de fructe exotice importată de România este de 735 de mii de tone, adică aproape cantitatea totală de fructe produse la noi în ţară.

Urmăriți emisiunea Agro Jurnal în fiecare duminică, de la ora 9:00, la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri