ANALIZĂ BUSINESS CLUB. Ce crede Mugur Isărescu despre bugetul adoptat de Parlament

Data publicării:
07022013 20m 20isarescu 20salarii 201-48272

În contextul adoptării bugetului pe anul 2013,Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale, a luat în discuție iluzia creșterii consumului fără o contrapondere în creșterea producției, iluzia creșterii salariilor, dar și problema taxelor, marea neconoscută a bugetului, și politica de creditare a băncilor comerciale.

„Nu sperați că am putea stimula consumul dincolo de creșterea producției. Ideea că consumul este de 80% din PIB e un foc de paie. Nu această creștere de consum este viabilă. Singura creștere a consumului să fie secundară după o creștere de producție și productivitate”, a declarat Mugur Isărescu

Iluzia creșterii salariilor

„Toată lumea așteaptă să creștem salariile și, acestea, într-o manieră miraculoasă vor duce la creșterea cererii. Cerea, la creșterea PIB, duce la creșterea PIB bazat pe import. O creștere a PIB bazat pe import, deocamdată nu mai avem spațiu de majorare și, mai devreme sau mai târziu, trebuie să procedăm la o corecție. Adică să iei ce ai dat. Din punct de vedere politic e sinucidere”, a declarat Mugur Isărescu.

„Important este să stimulăm producția internă și să avem o creștere a productivității, care să antreneze în pasul al doilea o creștere de salarii, care să ducă la creșterea veniturilor”, a comentat și Ionuț Dumitru, economist-șef la Raiffeisen Bank.

Taxele, necunoscutele anului 2013

În declarația guvernatorului se vorbește generic de creșteri de salarii, dar acestea au apărut ca cerere la stat. În privat e mai simplu, dacă compania își permite, atunci angajatul e plătit mai bine și creșterea vine de obicei din productivitate. Ceea ce transmite guvernatorul este că nu putem adopta modelul american, unde cheltuielile populației generează cea mai mare parte a PIB-ului. E simplu, nu avem poziția Americii, nu curge capitalul străin spre noi să ne înece și nu avem nici tiparnița de dolari care să ne permită să exportăm inflația generată prin statutul monedei. Asa își susține America consumul fabulos și toate cumpărăturile sunt „made in”... altă parte.

România riscă să aibă inflație și dezechilibre totale. Riscă să retrăiască perioada de boom, dar și refluxul de după 2008. Atunci a venit criza mondială, dar la cum se mișca atunci România chiar și fără influența internațională ar fi ajuns într-o criză pentru că deficitele erau prea mari.

Pentru a crește sănătos ar fi mai bun modelul german. Muncim mai mult, investim și apoi să așteptăm bunăstarea. Aplicată la modul de construcție al bugetului, ideile de economie sănătoasă ale guvernatorului dau cu virgulă, căci prin buget s-a aplicat primul model: au fost băgați bani în consum și tăiate fondurile de acolo de unde ar fi putut să vină creștere, de la investiții. Au fost puși boii înainte carului.

Lucrurile capătă altă greutate când sunt spuse de guvernatorul BNR. Mugur Isărescu lasă Executivul să-și facă numărul, cu toate că BNR este de multe ori pompierul de serviciu, însă mai atrage și atenția asupra unor chestiuni nelalocul lor. Mai ales atunci când politicile guvernului pot da peste cap treburile băncii și cel mai important este controlul inflației. Lucrurile ar trebui să fie destul de line, dar banca centrală nu exclude derapaje. Ultima parte a declarației este de fapt un răspuns la o întrebare este importantă.

„În partea a doua, nemaiavând creșteri masive de prețuri administrate, ea va reveni ținta”, spus Mugur Isărescu.

Întrebat dacă se gândește la noi majorări de taxe sau unele noi, guvernatorul BNR a răspuns, cu o grimasă, „posibil, da”.

„Băncile comerciale au angajat de regulă vendori, tineri arătoși care știu limbi străine”

Echipa emisiunii „Business Club” consideră că răspunsul guvernatorului a sunat a mesaj că bugetul nu e realist și există riscul că o data ce avansăm în an, statul să nu mai aibă de unde să-și acopere cheltuielile.

Consiliul Fiscal, condus de Ionuț Dumitru, a trimis o analiză în care critica Guvernul pentru lipsa de transparență a cheltuielilor și supraestimarea veniturilor. Economia nu poate genera atât cât vrea statul, pentru că nu crește. De altfel, Mugur Isărescu a fost astăzi în vervă, a criticat toate părțile. Și a luat în vizor și băncile care ar trebui să finanțeze economia ca să avem creștere.

Faptul că bancile comerciale nu reușesc să crească creditul, în opinia mea, denotă în special că nu au sucursalele suficient de bine pregătite pentru a da și alte credite decât credite de consum și credite ipotecare”, a declarat Mugur Isărescu.

„Ar trebui și dânșii să-și orienteze mai rapid business-planul către întreprinderi, dar acest lucru nu e simplu pentru că le trebuie oameni pregătiți, și, fie vorba între noi, au angajat de regulă vendori, tineri arătoși care știu limbi străine, calculatorul și, să spunem, ceva cunosținte despre cum să îi atragi pe cumpărători să ia creditul mai repede în anumite condiții. Când să se uite la un bilanț, treabă mai grea și riscuri mai mari”, a comentat guvernatorul Băncii Naționale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri