Azi intră în vigoare noul Cod Fiscal. Cresc pensiile şi salariile bugetarilor

Data publicării:
0102 20cod 20fiscal-47024

În acest an pensiile vor fi indexate cu 4 la sută, adică rata inflaţiei. Totodată, statul va continua să restituie în tranşe, pe tot parcursul anului, sumele încasate greşit de la pensionari, în 2011, pentru contribuțiile pe sănătate.

În ceea ce privește bugetarii, lefurile acestora au crescut cu 7,4 la sută, o ajustare de fapt, nu o majorare, pentru ca salariile lor trebuiau să revină la nivelul din 2010, când au fost reduse cu 25 la sută.

Această revenire a salariilor pentru anagajatii la stat își pune însă amprenta pe buget. Statul va cheltui în acest an cu cinci miliarde de lei mai mult decât în 2012 pentru plata lefurilor din sectorul public. Asta înseamnă un plus de 13 procente.

În total, în buget sunt prevăzute peste 46 de miliarde de lei pentru salariile angajaţilor de la stat. Alte 50 de miliarde de lei se vor duce la pensionari. Pentru a putea susţine aceste cheltuieli şi pentru a se încadra în ţinta de deficit bugetar agreată cu FMI, de 2,1 la sută din produsul intern brut, autorităţile au fost nevoite să introducă aceste noi taxe, care intra in vigoare astăzi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri